Search
Close this search box.
Broj pregleda

NEVIĐENO BLAGO: Pandiralo kod Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

Na putu prema Staroj planini, na petnaestak kilometara od gradskog naselja Svrljig, u krečnjačkim stenama kod Periša nalazi se Pandiralo, čudо prirode gde ponire Svrljiški Timok. 

Pandilaro, foto: Svrljiške novine
Pandilaro, foto: Svrljiške novine

Ovu turističku destinaciju obišao je pomoćnik predsednice opštine Svrljig Miroslav Marković. 

On je tom prilikom istakao da je potrebno  u mnogo većoj meri iskoristiti ovu prirodnu lepotu naše opštine. 

Pandilaro, foto: Svrljiške novine
Pandilaro, foto: Svrljiške novine

Posebnu pogodnost predstavlja to što se Pandiralo nalazi na nekih stotinak metara od glavnog puta za Staru planinu, s’ toga nam je cilj da ljudima koji putuju ka Staroj planini predstavimo naše prirodne lepote. Pandiralo kod Periša u narednom periodu može dobiti izletište, jer nam je ideja da izgradimo nekoliko odmarališta od Svrljiga prema Staroj planini, kaže Marković.

Miroslav Marković, pomoćnik predsednika opštine Svrljig
Miroslav Marković, pomoćnik predsednika opštine Svrljig

Ponor Svrljiškog Timoka, odnosno reke Turije, koja se smatra za izvorišni krak Svrljiškog Timoka i koja sa Okoliškom i Manojličkom rekom nizvodno od Periša gradi sam Svrljiški Timok.

Reka Turija nastaje od više potoka koji se slivaju jedan u drugi – ispod Babine Glave. Nakon 1000 metara Turija ulazi u otvor krečnjačke grede Pandiralo i u narednih 800 metara gubi joj se trag i ona ponovo izvire na vrelu Svrljiškog Timoka u blizini sela Periš na 440 metara nadmorske visine.

OBAVEZNO PROČITAJTE: PODRUČJE KOD PERIŠA – PANDIRALO ISTRAŽIVALI SU I NEMCI…

markovic2

INFO TABLA SA OSTALIM POTENCIJALIMA I LED SOLARNA RASVETA I INTERNET

Na lokaciji kod Pandirala planira se postavljanje led solarne rasvete, kao i internet veze, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, kao i turističke info table sa svim prirodnim bogatstvima opštine Svrljig koje bi turisti mogli da posete.

ČIŠĆENJE I UREĐENJE OKO PANDIRALA 

djubre 1

Neophodno je na samom početku izvršiti čišćenje oko Pandirala i to uklanjanjem šiblja i grmlja koje zaklanja pogled na pećinu i koje se nalazi na samom otvoru. Takođe, potrebno je čišćenje divljih deponija koje se nalaze na nekoliko lokacija, u samoj blizini ovog turističkog dragulja.

6 Komentara

  1. Ovo je najrealnija destinacija za turiste jer tu svakako vec prolaze kada
    idu za Staru planinu. Smatram da se taj put ka Staroj planini ne iskoriscava ni najmanje. Potrebno je da se pored
    puta postave prodajni objekti sa domacim proizvodima. U svakom slucaju lepa inicijativa koju treba realizovati.

  2. Sta radi turisticka organizacija Svrljiga? Da li uooste postoji neka ustanova koja se u Svrljigu bavi turizmom i ko to vodi? Ljudi mora da mrdnu iz kancelarije da bi vidli sta se oko njih desava. Ne svodi se opstina svrljig na Pluzinu i Burdimo. Peris je strateski odlicno pozicioniran u turistickom smislu samo neko treba da se seti i to iskoristi na pravi nacin.

    1. Pobratime taj koji treba da mrdne iz kancelarije ne vidi da su bazeni jos uvek puni vode, iako je za celu ovu nedelju najavljen veliki minus cak i do 15 stepeni, jer treba da pise po portalima kako je on pismen i zivi u Nis b’e… Verovatno ceka da sve ono dole popuca ili smislio da otvori klizalisnu sezonu kad se zaledi… A tek da vidi peris..jos nemate susreti sela da uzme neku dnevnicu, pa mnogo trazis.

      1. Dragi Milojko, direktor centra za turizam kulturu i sport nije u mogucnosti zbog obaveza oko kladionice da postigne sve to. Imaj malo razumevanja ako si covek.

        1. Onda opravdano za njega… nego ja sam mislio na onog drugog sto se odavno igra kao direktor tamo-ovamo, a plus i tvrdi da je najpismeniji u Svrljig kad dodje iz Nis na poso ovde…

  3. William Hill je spremio zlatnu plaketu direktoru KC za sveopsti doprinos i promociju branse. Sreca pa je dobro utopio opstinsku mazdu da se povrati na kolosek. Sad opet hara.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine