KULTURA: Nastavak istraživanja kulturne istorije Svrljiga

Broj pregleda

Poslednja knjiga Kulturne istorije Svrljiga jeste Popis svrljiškog sreza iz 1863. godine.

ctks

Priređivanje ove knjige od skoro 500 strana Etno-kulturološka radionica, koja je radilapod rukovodstvom dr Sretena Petrovića, poverila je dr Nedeljku Bogdanoviću, koji je sasaradnicima pročitao rukopis, uradio prepis, formirao tabele i opremio knjigu potrebnimkomentarima.

Nekoliko desetina Svrljižana pretplatilo se na ovu knjigu i dobilo je.

U knjizi se inačenavodi svaka kuća svih svrljiških sela, sa žiteljima kojih u toj kući ima godine 1863, i to sagodinama starosti, zatim imovno stanje (njive, šume, livade, vinogradi, bašte), sve u merama kojesu onda važile u administrativnom popisu, sa procenama.

Iako je Etno-kulturološka radionica prestala sa radom, Popis nudi dosta mogućnosti zaizučavanje nekadašnje porodične, privredne i demografske slike svrljiškog kraja, te nastoji dase takva istraživanja nastave.

Zbog toga će se 16. juna 2018. održati sastanak istraživača, prepisivača i izdavačaknjige Svrljig 1863, radi konkretnog dogovora i iskorišćavanja podataka Popisa za daljeproučavanje.

Izdavači knjige Svrljig 1863. su Etno-kulturološka radionica Svrljig i Centar zaturizam, kulturu i sport.

Pročitajte i

Miljan Milenković, foto: M. Stojadinović, Svrljiške novine

Svaki umetnik ima svoju ličnu poetiku

Rođen u Svrljigu 15. 2. 1979. godine. Srednju umetničku školu završio u Nišu 1996. godine. Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, završio je na Fakultetu umetnosti

Predstava ,,Zemlja dembelija'', foto: M. Miladinović

CTKS: Predstava ,,Zemlja dembelija“

Svrljiški osnovnci, učenici od prvog do četvrtog razreda, imali su priliku da uživaju u predstavi beogradskog amaterskog pozorišta ,,Zemlja dembelija“ koja je prikazana u ponedeljak

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *