Search
Close this search box.
Broj pregleda

Pogon za preradu voća ZZ ”Svrljižanka” počeo sa radom

Podeli sa prijateljima:

Zemljoradnička zadruga ”Svrljižanka” otvorila je novi pogon za preradu voća u nekadašnjem objektu klanice ZZ ”Zvezda promet”. 

zadruga

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić prisustvovao je obeležavanju Dan opštine Svrljig, gde mu je uručeno i priznanje za doprinos u razvoju zadrugarstva na teritoriji Svrljiga. Istog dana, delegacija Ministra i opštine Svrljig prisustvovala je otvaranju pogona prereade ZZ ”Svrljižanka” koji je smešten u nekadašnjim prostorijama klanice.

Ministar Krkobabić tom prilikom rekao je da samoinicijativa i probuđena svest pokreću zadrugarstvo.

– Pomoć Republike i lokalne samouprave je dobrodošla ali domaćini, zadrugari – od njih sve počinje i na njima sve ostaje – poručio je ministar koji je u Svrljigu dobio majsku plaketu povodom opštine.

Ministar Krkobabić i poslanik Miletić na otvaranju pogona ZZ ''Svrljižanka''
Ministar Krkobabić i poslanik Miletić na otvaranju pogona ZZ ”Svrljižanka”

Otvaranju pogona prisustvovali su i predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović, narodni poslanik Milija Miletić i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mijailović.

Direktorka zadruge “Svrljižanka” Dragica Ristić prilikom posete Krkobabića istakla je da su novcem koji su dobili od države kupili modernu liniju za gotove proizvode. 

Po rečima Ristićeve cilj je da svi članovi mogu da prodaju gotove, finalne proizvode i tako čak tri puta uvećaju svoj profit.

11,4 MILIONA ZA UNAPREĐENJE ZADRUGARSTVA U SVRLJIGU

ZZ ”Svrljižanka” se već pet godina bavi voćarstvom, stočarstvom i gajenjem žitarica. Prošle godine je ova Zadruga iz državnog budžeta dobila 11.400.000,00 dinara za nabavku linije za toplu preradu voća i povrća, silažni kombajn, traktor i uređaj za destilaciju voćnih rakija. 

PROČITAJ I…
OPŠTINA POMAŽE SVOJE POLJOPRIVREDNIKE – OBJAVLJEN NOVI KONKURS…

Zadruga trenutno broji 217 članova i 50 kooperanata i proizvodi 450 tona voća.

Zadrugari imaju 250 hektara zasada šljive, više od 150 hektara zasada višnje, 20 hektara dunje i 15 hektara kupine. Ovom investicijom moći će da na tržište plasira i gotove proizvode poput kompota, džemova, kao i da proizvede sertifikovane voćne rakije.

zz svrljizanka

Zadrugari su svojim sredstvima u iznosu od 1,2 miliona dinara kupili kompresore za pet hladnjača u svom vlasništvu, kapaciteta 70 tona, za čuvanje svežeg voća i tako zaokružili proizvodni proces.

2 Komentara

  1. Da se proveri gde i sta radi ovaj traktor. Ko moze da ga koristi i kada?I da vidimo gde ide ta prodaja voca i povrca sto ste prikazali

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano