Hram Svetih careva Konstantina i carice Jelene u Svrljigu

Broj pregleda

Plan za izgradnju prvog hrama u Svrljigu javio se 1925. godine, kada je počela sa radom Opština varošice Svrljiga.

svrljig crkva

Tada je oformljen i crkveni odbor za izgradnju Crkve. Crkveni odbor 1926. godine, donosi odluku o početku izgradnje hrama da materijal koji je prikupljen za Crkvu ne bi propadao. Izgradnja hrama je brzo napredovala, pa je već 11. novembra 1928. godine vladika niški gospodin Dositej Vasić osveštao hram.

CRKVA SVRLJIG

O prvom parohu Crkve u Svrljigu izvestio je ondašnji poglavar sreza, koji je jednim svojim aktom iz marta 1928. godine obavestio građanstvo da je za crkvenog namesnika Sreza svrljiškog postavljen jerej Branislav Đorić, dotadašnji paroh u Crkvi crnoljevačkoj.

Crkva Svrljig

Do zidanja hrama svetih Konstantina i Jelene u Svrljigu, narod se sabirao na bogosluženja u hramu u selu Crnoljevica. Hram cara Konstantina i carice Jelene u Svrljigu dobija novi izgled, kada je izgrađena priprata.


Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

Pročitajte i

Crkva, foto: Svrljiške novine

Nova rasveta obasjala svrljišku crkvu

Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene dobila je novu spoljašnu rasvetu. Naime, proteklog vikenda izvršena je sanacija stare novom LED rasvetom u porti svrljiške

Preobraženje, ikona, foto: M.M.

Danas obeležavamo Preobraženje Gospodnje

Praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, danas obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici. Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *