Crkva posvećena Svetom Marku u Beloinju

Broj pregleda

Crkva Svetog apostola Marka nalazi se u Beloinju, na pet kilometara od gradskog naselja, u prelepom delu ovog sela, pored stare vodenice u gustoj šumi. 

Sveti Marko Beloinje

Celo selo slavi Markov dan, pa je s’toga i obnovljena, odnosno iz temelja izgrađena crkva koja je u ranijem periodu bila poput crkvišta na ovom prelepom mestu.

Crkva je okružena drvećem, rekom i zelenilom, slobodno možemo reći pravi raj na zemlji. U njenoj blizini je i vrelo sa kojeg se žitelji ovog sela snabdevaju vodom za piće. Voda je karakteristična i ‚‚meka“ kako oni kažu, pritom hladna kao led, spušta se niz brdo i protiče pored crkve.

Vrelo u Beloinju

Pored vrela nalazi se  izvor vode koji se koristi za poboljšanje vida i lečenje očnih bolesti. Govori se da je izvor jedinstven, da takvog blizu nema a takođe da je pomagao ljudima pa je samim tim delotvoran.  Da ovo mesto ima svu lepotu prirode govori i to da je u samom vrhu iznad pećina sa manjim otvorom, za sada neispitana.

Na ovom mestu nalazi se zavetni kamen i dobro očuvan sveti krst. Na zavetnom kamenu i krstu naznačena je 1817. godina.


sveti markoApostol i jevanđelist Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isusa Hrista i autor prvog jevanđelja.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.

Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju. U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone.

Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca, sahranjen je bio u Aleksandriji. 828. godine njegovo telo je ukradeno od strane mletačkih trgovaca i prevedeno u Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.

Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog jevanđelja, koje nosi njegovo ime – Sveto Jevanđelje po Marku.


Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

Pročitajte i

Hram Svetog Nikolaja u Lalincu

Hram svetog Nikole u Lalincu nalazi se na kraju sela. Podignut je 1925.godine. To je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom i zvonikom nad pripratom. Građen

Crkva Svete Trojice u Prekonogi, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine

Hram Svete Trojice u Prekonogi

Na oko dva kilometaa jugozapadno od sela, na mestu zvanom Rumenjak, nalazi se novosagrađeni hram Svete Trojice. Hram je izgrađen na mestu gde je nekada

Crkva u Svrljigu, foto: M. Miladinović

Hram Svete Trojice u Grbavče

Hram Svete Trojice nalazi se u neposrednoj blizini sela Grbavče. Na ulaznim vratima na kamenoj ploči ispisano je: „ Hram Svete Trojice podigoše seljani sela

Hram Svetog proroka Ilije u Niševcu

Hram Svetog proroka Ilije nalazi se u selu Niševac na oko 5 kilometara od gradskog naselja.  Severno od sela, u podnožju planine Bogdanice, nalazi se

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *