Search
Close this search box.
Broj pregleda

Vučić: Potreban nam je mir i stabilnost, podržavam dijalog

Podeli sa prijateljima:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da podržava proces dijaloga sa Prištinom, da se nada kompromisnom rešenju, ali da ne polaže prevelike nade da će se to desiti do kraja ove godine i naglašava da “nam je potreban period mira i stabilnosti više nego bilo šta drugo”.

aleksandar vucic 1

Vučić je to rekao u intervju Sputnjiku, u Davosu, gde boravi na zasedanju Svetskog ekonomskog foruma, a govoreći o zahtevu Brisela da se pre ulaska u EU reše pitanja granica, predsednik Srbije je, kako navodi portal, rekao da podržava proces dijaloga sa Prištinom, da se nada kompromisnom rešenju, ali da ne polaže prevelike nade da će se to desiti do kraja ove godine.

Na pitanje zašto ne želi da Srbima na Kosovu pomogne oružjem, Vučić je odgovorio:

“Mislim da je mnogo važnije za kosovske Srbe da dobiju nove škole, nova obdaništa, da dobiju veću ekonomsku pomoć, traktore i stoku. Nešto od čega mogu da žive. Oni moraju da prežive, a žive u veoma teškim uslovima. Najvažnije pitanje za njih pre svega je da prežive na svojim ognjištima, zatim da poboljšaju svoj životni standard, a treće je da stvore budućnost za sebe i svoju decu. To je ono što moramo da uradimo”.

Mislim da je ljudima već dosta svih ratova, a to, moram da priznam, ne čujemo sa druge strane – ali znam da je Srbima, srpskom narodu, dosta ratovanja, dodao je Vučić i naveo da nam je potreban period mira i stabilnosti više nego bilo šta drugo. On je naveo da se o helikopterima Mi-17 još uvek pregovara, ali da će to biti završeno do kraja godine, prenosi Sputnjik reči predsednika Srbije.

Takođe je dodao i da se o gasnoj konekciji između Bugarske i Srbije, koja će omogućiti Srbiji da prima gas iz ”Turskog toka” razgovara i da se očekuje finansijska pomoć Evropske unije.

“Mislim da bi trebalo da počnemo izgradnju u junu, julu, to mi deluje veoma realno”, dodao je Vučić i objasnio da “nakon što izgradimo interkonekciju između Bugarske i Srbije, treba da izgradimo naš gasni cevovod do mađarske granice”.

On je na pitanje o značaju najavljene posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova rekao da jer to veropma važna poseta za Srbiju.

“Poseta Lavrova je veoma važna za našu zemlju, on je veliki prijatelj Srbije i mislim da ćemo ojačati našu vezu, da ćemo diskutovati o svim pitanjima i da ćemo unaprediti saradnju na različitim poljima i u različitim sferama” podvukao je Vučić.

“Zahvalni smo predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu što je, za razliku od njegovih prethodnika, vodio računa o mnogim pitanjima na zapadnom Balkanu, da je unapređena trgovinska i vojnotehnička saradnja – pre svega ona u energetskom sektoru. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo na isti način” zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug, Blic

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano