Sutra počinje veliki Božićni post

Broj pregleda

Vernici SPC sutra počinju sa šestonedeljnim Božićnim postom kojim se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika – rođenja Isusa Hrista, Božića. 

Crkva u Svrljigu, foto: M. Miladinović
Crkva u Svrljigu, foto: M. Miladinović

Božićni post traje od 28. novembra do pričešća vernika na božićnoj Svetoj liturgiji 7. januara i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, loših dela i zlih misli.

Hrišćanski post je uveden po uzoru na Hrišćanski post, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, prema Starom zavetu, dao zapovest Jevrejima da poste, jer će i njegovi učenici postiti.

Po rečima blaženopočivšeg srpskog patrijarha Pavla objavljenim u njegovoj knizi „Molitve i molbe“, post je i danas neophodan jer se ovim podvigom uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

Trajanje Božićnog posta objašnjava se takođe četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Bogomladenac Isus.

Post je stoga zvezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju veru.

Kanonom pravoslavne crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja Hristovog i traje sedam nedelja. Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.

Pročitajte i

Spasovdan, selo Labukovo, foto: M. Miladinović

Sutra slavimo Spasovdan

SPC i vernici sutra će obeležiti Spasovdan – Vaznesenje Hristovo, hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa. Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem Gospod

Služenje Svete Liturgije, foto: A.S.

Sutra obeležavamo Svetog Luku

Pravoslavni hrišćani sutra proslavljaju Svetog Luku, savremenika Isusa Hrista i autora jednog od četiri Jevanđelja.  Sv. Luku crkva smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa pošto je živopisao

Crkva Svrljig, Velika Gospojina, foto: M.M.

Počeo Vaskršnji post

Juče je počeo Vaskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavlju. Drugo ime koje se koristi za Vaskršnji post je i Časni post. Ovaj

Crkva Svrljig, Velika Gospojina, foto: M.M.

Danas je Sveti Alimpije Stolpnik

Danas obeležavamo Alimpiju, dan posvećen Svetom Alimpiju Stolpniku koji je u postu i molitvi na stubu proveo više od pola veka.  Ovaj dan slavi se

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *