Search
Close this search box.
Broj pregleda

Švedski ”Dalkurd” za koji nastupa Svrljižanin Predrag Ranđelović ušao u prvu ligu

Podeli sa prijateljima:

Da fudbal piše najlepše sportske bajke odavno je poznato, a nova potvrda stigla je iz Švedske. Ekipa po imenu Dalkurd je u centru priče i njegov neobičan put od šeste lige do najvišeg ranga takmičenja.

Pobednička fotografija, ekipa ''Dalkurd'', prvi s leva Predrag Ranđelović iz Svrljiga, foto: dalkurd.se
Pobednička fotografija, ekipa ”Dalkurd”, prvi s leva Predrag Ranđelović iz Svrljiga, foto: dalkurd.se

Dalkurd je osnovan ne tako davno, 2004. godine, u gradu Brolegu u središtu Švedske. Ova neobična fudbalska priča počinje tako što su klub pokrenuli kurdski imigranti kako bi pomogli mladim ljudima da krenu na pravi put.

Sve je moglo da ima tragičan kraj već 2015. godine, ali ih je sreća pogledala. Naime, mnoge ekipe iz Švedske na zimske pripreme idu u toplije krajeve Evrope. Tako su čelnici Dalkurda hteli da njihovi fudbaleri borave u Španiji i u poslednjem trenutku su izbegli kobni let, jer se avion kojim je trebalo da putuju srušio u francuskim Alpima i svi u avionu su stradali.

Šta se zaparvo dogodilo? Posle nedelju dana intenzivnih treninga, fudbaleri Dalkurda zajedno sa stručnim štabom spremali su se za let iz Barselone do Dizeldorfa 24. marta 2015. Taj let je bio jeftiniji, ali je presedanje u Nemačkoj i čekanje dugo trajalo, pa je došlo do promene. Ekipa od 29 članova je umesto da ide zajedno podeljena u tri manje grupe koje su iz Barse letele preko Ciriha i Minhena. Samo na taj način je spaseno 29 života.

To je bilo pre dve godine, a proteklog vikenda je stigao novi razlog da se obeleži u klupskoj istoriji. Dalkurd je svoje fudbalsko putovanje započeo u šestoj švedskoj ligi i sada se plasirao u najviši rang takmičenja.

Inače, u prvoj sezoni prosek starosti prvog tima bio je svega 17 godina. I pored toga je Dalkurd od 2005. do 2009. svake sezone napredovao rang više i sada je san ove ekipe postao java.

(Tekst preuzet sa sajta Blica, autor: Nebojša Todorović) 


ZA ”DALKURD” NASTUPA I SVRLJIŽANIN

Da nas ima svugde u svetu dokazuje i činjenica da za ovaj klub nastupa i 27.godišnji Predrag Ranđelović iz Svrljiga, nekadašnji igrač FK ”Svrljig”, ”Teleoptik” iz Zemuna, ”Vardara” iz Skoplja, ”Minska” iz Ukrajine i danas švedskog prvoligaša ”Dalkurda”.

Ranđelović je standardni igrač prve postave ove ekipe.

4 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano