DS: Da li pomoćnik predsednika opštine može istovremeno biti i odbornik?

Odbornik Demokratske stranke Milan Videnović zatražio je na današnjoj sednici odgovor od sekretara SO Svrljig da li pomoćnik predsednice opštine Svrljig može istovremeno biti i odbornik u lokalnom parlamentu. 

Milan VIdenović DS, foto: M. Miladinović
Milan VIdenović DS, foto: M. Miladinović

Videnović je upitao da li jedno lice može da se nalazi i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, aludirajući na odbornika Igora Davidovića, koji je ujedno i pomoćnik predsednice opštine Svrljig.

Igor Davidović, pomoćnik predsednice opštine Svrljig i odbornik u SO Svrljig, foto: M. Miladinović
Igor Davidović, pomoćnik predsednice opštine Svrljig i odbornik u SO Svrljig, foto: M. Miladinović

Odbornik Videnović nije dobio odgovor na postavljeno pitanje, a ni sam odbornik Igor Davidović nije želeo da dalje raspravlja o svom položaju za govornicom lokalne Skupštine.


MIŠLJENJA MINISTARSTVA DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE

POMOĆNIK NE MOŽE BITI I ODBORNIK!

Mišljenja o tome da li je funkcija odbornika u skupštini opštine spojiva sa funkcijom pomoćnika predsednika opštine Iz odredbe člana 58. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS”, broj 129/07, 83/14-dr. zakon) proizlazi da se u opštinskoj upravi mogu postaviti pomoćnici predsednika opštine, što znači da njihovo postojanje u opštinskoj upravi nije obavezno, ali ako se predviđaju, to je moguće učiniti jedino statutom.

Prema tome, pomoćnici predsednika opštine imaju status postavljenih lica, a njihova uloga je pretežno stručno-savetodavna.

Istom zakonskom odredbom je propisano da predsednik opštine postavlja i razrešava pomoćnike predsednika opštine, te da u okviru opštinske uprave može biti postavljeno najviše tri pomoćnika predsednika opštine.

Pored toga, iz odredaba Zakona o radnim odnosima u državnim organima („Službeni glasnik RS“, br. 48/91, 66/91, 44/98-dr.zakon, 49/99-dr.zakon, 34/0-dr.zakon, 39/02, 49/05-odluka US, 79/05-dr.zakon, 81/05-ispr.dr.zakona, 83/05-ispr.dr.zakona, 23/13- odluka US), koji se shodno primenjuje i u organima lokalne samouprave, proizlazi da postavljena lica, pa tako i pomoćnici predsednika opštine-koji se postavljaju u opštinskoj upravi, zasnivaju radni odnos na osnovu akta o postavljenju. Pri tome, oni obavljaju poslove utvrđene zakonom i aktom o organizaciji opštinske uprave.

Naime, radno mesto pomoćnika predsednika opštine treba da bude predviđeno aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji opštinske uprave.

U odnosu na mogućnost istovremenog vršenja funkcije odbornika i obavljanje poslova pomoćnika predsednika opštine, mišljenja smo da se ono isključuje jer se radi o funkciji i poslu koji su nespojivi.

Kao deo upravne funkcije u jedinici lokalne samouprave i saglasno odredbi člana 30. stav 1. Zakona o lokalnoj samoupravi, kojom se uređuje pitanje nespojivosti funkcije odbornika sa drugim funkcijama i poslovima, pomoćnik predsednika opštine ne bi mogao istovremeno biti i odbornik u skupštini.

Povezano

Podeli sa prijateljima:

Najnovije na portalu

Turizam

EKO

12 Komentari

 • KONAČNO DA SE ČUJE I GLAS OPOZICIJE U PARLAMENTU PA MAKAR I NA OVAJ NAČIN.

  12
  3
 • Igore, ne dozvoli da te sputaju zli jezici… samo napred i napreduj na mesto koje ti odavno pripada.

  10
  8
 • Videnovic da obrazlozi situaciju oko ,,Vomaprom,, pa da prica dalje

  13
  5
 • Cumela moze sve nema veze i ako je to protivzakonito.Opstina t.j. mesna zajednica Svrljig treba da ima bar 5 pomocnika jer njihovo savetovanje je toliko doprinelo boljem zivotu gradjana da je taj broj itekako opravdan.Ni Beograd nema tolke savetnike i pomocnike ali kad cuju za Svrljig verovatno ce i oni raspisati konkurs za 100 savetnika u svojim strankama.

  8
  4
 • Ovakav kapacitet, molim vas, Jelena napolje iz opštine , a Igora za presednika, ako ne ode on sa tatu da patentira novi biznis… Milija resavaj se inače propade !!!

  3
  3
 • Gde bre odose sadnice, zelenilo, nase li je, matino li je, prekonosko li je…. zemlja, cija bese a cija je sada…? Potrklici…

  5
  2
 • Sve je ovo ok. On ne moze da bude i jedno i drugo. Slazemo se svi.
  Pitanje je sledece
  Ko ce snositi konsekvence sto je prekrsen zakon koji jasno definise sta moze a sta ne?????
  I sta ce se daje desavati sa Davidovicem.Nedopustivo je da i posle ovoga on nastavi sa dve funkcije?!”!

  7
  3
  • Milosh,bravo ! Za ok. Ali nije ok . Znaci pitanje nosonjama glasi ,cije zemljiste godinama (zelenilo,uzurpirate ) ? Da li vam Iga doneo iz grbu ? Zaboravljate i vi i ovi,djavoo dodje po svoje ,pre ili kasnije ! Ne imate”kapak”,a pogledajte po, po nekad kada se sunete u tudje. Nista nije slicajno !

   5
   2
 • Sta je uradjeno po pitanju dve funkcije Igora Davidovica?

  4
  2
 • Demokratska stranka pod hitno da sazove konferenciju za novinare kako bi se saznalo dokle je stiglo razresenje Igora Davidovica. Molim ovu novinsku kucu da prilog sa konferencije prenese javno i objektivno.
  Da li znate da ce za ovaj prestup nadlezni iz opstine odgovarati???
  Ovo nije prvi put, ali se iskreno nadam da treceg puta nece biti,jer ce opstinari biti kaznjeni od strane drzave. A ovo je ujedno i pokazatelj pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem da i on vidi kakve ljude postavlja na celne funkcije na lokalu. I za sta je taj Davidovic zaduzen? Da li ce se rukovoditi u opstini kao sto je to radio i sa privatnom firmom?

  4
  1
 • Ovo ce svakako doci do predsednika Vucica i onda ce on okrenuti drugi list sto se tice Svrljiga. Ovliko bahatosti na jednom mestu. Pogledajte sta rade samo sa voznim parkom opstine. Rascerupase sva kola.

  5
  2

Komentar

Your email address will not be published.