Search
Close this search box.
Broj pregleda

DS: Da li pomoćnik predsednika opštine može istovremeno biti i odbornik?

Podeli sa prijateljima:

Odbornik Demokratske stranke Milan Videnović zatražio je na današnjoj sednici odgovor od sekretara SO Svrljig da li pomoćnik predsednice opštine Svrljig može istovremeno biti i odbornik u lokalnom parlamentu. 

Milan VIdenović DS, foto: M. Miladinović
Milan VIdenović DS, foto: M. Miladinović

Videnović je upitao da li jedno lice može da se nalazi i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, aludirajući na odbornika Igora Davidovića, koji je ujedno i pomoćnik predsednice opštine Svrljig.

Igor Davidović, pomoćnik predsednice opštine Svrljig i odbornik u SO Svrljig, foto: M. Miladinović
Igor Davidović, pomoćnik predsednice opštine Svrljig i odbornik u SO Svrljig, foto: M. Miladinović

Odbornik Videnović nije dobio odgovor na postavljeno pitanje, a ni sam odbornik Igor Davidović nije želeo da dalje raspravlja o svom položaju za govornicom lokalne Skupštine.


MIŠLJENJA MINISTARSTVA DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE

POMOĆNIK NE MOŽE BITI I ODBORNIK!

Mišljenja o tome da li je funkcija odbornika u skupštini opštine spojiva sa funkcijom pomoćnika predsednika opštine Iz odredbe člana 58. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS”, broj 129/07, 83/14-dr. zakon) proizlazi da se u opštinskoj upravi mogu postaviti pomoćnici predsednika opštine, što znači da njihovo postojanje u opštinskoj upravi nije obavezno, ali ako se predviđaju, to je moguće učiniti jedino statutom.

Prema tome, pomoćnici predsednika opštine imaju status postavljenih lica, a njihova uloga je pretežno stručno-savetodavna.

Istom zakonskom odredbom je propisano da predsednik opštine postavlja i razrešava pomoćnike predsednika opštine, te da u okviru opštinske uprave može biti postavljeno najviše tri pomoćnika predsednika opštine.

Pored toga, iz odredaba Zakona o radnim odnosima u državnim organima („Službeni glasnik RS“, br. 48/91, 66/91, 44/98-dr.zakon, 49/99-dr.zakon, 34/0-dr.zakon, 39/02, 49/05-odluka US, 79/05-dr.zakon, 81/05-ispr.dr.zakona, 83/05-ispr.dr.zakona, 23/13- odluka US), koji se shodno primenjuje i u organima lokalne samouprave, proizlazi da postavljena lica, pa tako i pomoćnici predsednika opštine-koji se postavljaju u opštinskoj upravi, zasnivaju radni odnos na osnovu akta o postavljenju. Pri tome, oni obavljaju poslove utvrđene zakonom i aktom o organizaciji opštinske uprave.

Naime, radno mesto pomoćnika predsednika opštine treba da bude predviđeno aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji opštinske uprave.

U odnosu na mogućnost istovremenog vršenja funkcije odbornika i obavljanje poslova pomoćnika predsednika opštine, mišljenja smo da se ono isključuje jer se radi o funkciji i poslu koji su nespojivi.

Kao deo upravne funkcije u jedinici lokalne samouprave i saglasno odredbi člana 30. stav 1. Zakona o lokalnoj samoupravi, kojom se uređuje pitanje nespojivosti funkcije odbornika sa drugim funkcijama i poslovima, pomoćnik predsednika opštine ne bi mogao istovremeno biti i odbornik u skupštini.

11 Komentara

  1. Cumela moze sve nema veze i ako je to protivzakonito.Opstina t.j. mesna zajednica Svrljig treba da ima bar 5 pomocnika jer njihovo savetovanje je toliko doprinelo boljem zivotu gradjana da je taj broj itekako opravdan.Ni Beograd nema tolke savetnike i pomocnike ali kad cuju za Svrljig verovatno ce i oni raspisati konkurs za 100 savetnika u svojim strankama.

  2. Ovakav kapacitet, molim vas, Jelena napolje iz opštine , a Igora za presednika, ako ne ode on sa tatu da patentira novi biznis… Milija resavaj se inače propade !!!

  3. Sve je ovo ok. On ne moze da bude i jedno i drugo. Slazemo se svi.
    Pitanje je sledece
    Ko ce snositi konsekvence sto je prekrsen zakon koji jasno definise sta moze a sta ne?????
    I sta ce se daje desavati sa Davidovicem.Nedopustivo je da i posle ovoga on nastavi sa dve funkcije?!”!

    1. Milosh,bravo ! Za ok. Ali nije ok . Znaci pitanje nosonjama glasi ,cije zemljiste godinama (zelenilo,uzurpirate ) ? Da li vam Iga doneo iz grbu ? Zaboravljate i vi i ovi,djavoo dodje po svoje ,pre ili kasnije ! Ne imate”kapak”,a pogledajte po, po nekad kada se sunete u tudje. Nista nije slicajno !

  4. Demokratska stranka pod hitno da sazove konferenciju za novinare kako bi se saznalo dokle je stiglo razresenje Igora Davidovica. Molim ovu novinsku kucu da prilog sa konferencije prenese javno i objektivno.
    Da li znate da ce za ovaj prestup nadlezni iz opstine odgovarati???
    Ovo nije prvi put, ali se iskreno nadam da treceg puta nece biti,jer ce opstinari biti kaznjeni od strane drzave. A ovo je ujedno i pokazatelj pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem da i on vidi kakve ljude postavlja na celne funkcije na lokalu. I za sta je taj Davidovic zaduzen? Da li ce se rukovoditi u opstini kao sto je to radio i sa privatnom firmom?

  5. Ovo ce svakako doci do predsednika Vucica i onda ce on okrenuti drugi list sto se tice Svrljiga. Ovliko bahatosti na jednom mestu. Pogledajte sta rade samo sa voznim parkom opstine. Rascerupase sva kola.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano