Search
Close this search box.
Broj pregleda

Stanari spremite se, kreću izmene u zgradama

Podeli sa prijateljima:

Zgrade će u narednih šest meseci morati da biraju predsednike skupštine stanara. Evidenciju prave lokalne samouprave i šalju podatke u katastar.

zgrada

Kampanja za izbor predsednika skupštine stanara može da počne. Do 12. decembra će sve zgrade morati da održe sednice, izaberu upravnike i da upišu novu “vlast” u registar stambenih zajednica, pišu Večernje novosti.

Ova veb-aplikacija zvanično počinje da se popunjava od ponedeljka, a razvio ju je Republički geodetski zavod u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva.

To je elektronska baza podataka i dokumenata u kojoj će biti skladištene informacije o stambenim zajednicama na teritoriji svake lokalne samouprave, dok će jedinstvenu, centralnu i javnu bazu voditi RGZ.

Sve skupštine stanara moraće u narednih šest meseci da se usklade sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, a to znači da će i oni koji već imaju izabrane predstavnike, kao i oni koji ih nemaju, morati da se sastanu i izaberu upravnike. Izabrani predstavnici će morati da “preregistruju” dosadašnje skupštine stanara u stambene zajednice u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

U beogradskoj opštini Čukarica spremni su za primenu novog propisa. Branka Petrović, načelnik Odeljenja za imovinsko-pravne i stambene poslove, u ovoj lokalnoj samoupravi napominje da je stambena zajednica dužna da podnese prijavu za upis u registar u roku od 15 dana od dana održavanja sednice.

“Potrebno je dostaviti zapisnik i dokaz o uplati takse, ukoliko je u pitanju upravnik zgrade koji je jedan od vlasnika posebnih fizičkih delova zgrade”, objašnjava Petrovićeva.

“Ako je u pitanju stambena zajednica koja bira profesionalnog upravnika, uz zapisnik i dokaz o uplati takse dostavlja se i ugovor o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja. Ukoliko je imenovan profesionalni upravnik u postupku prinudne uprave, podnosi se rešenje nadležnog organa o imenovanju profesionalnog upravnika za prinudnu upravu i dokaz o uplati takse”, dodaje ona.

Registracija stambenih zajednica je predviđena kao “jednošalterski” sistem, kojim se obezbeđuje registrovanje podataka o stambenoj zajednici na jednom mestu, a rešenja o registraciji stambenih zajednica biće javno dostupna na internet strani Republičkog geodetskog zavoda.

U RGZ napominju da trenutno samo 40 odsto opština ima neki vid evidencije o broju stambenih zgrada.

(Izvor: Večernje novosti, B92)

2 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano