SELO MOJE

Obnovljena česma u Đurincu

Broj pregleda

U starom selu Đurinac, nadomak Svrljiga, u proteklom periodu, mesna zajednica ovog sela uz, pomoć Opštine, obnovila je česmu koja je smeštena u najlepšem delu sela – u dubokoj i gustoj šumi.

Cesma u Selu Djurinac
Česma u selu Đurinac, foto: M.S. / Svrljiške novine

Česma je podignuta daleke 1929. godine od strane sela Đurinac, pod upravom kmeta Mijala Savića i majstora Svetislava Stanojevića.

djurinska cesma
Nekadašnji izgled česme u Đurincu, foto: M.J. / Svrljiške novine

Za vodu sa ove česme, koja dolazi iz planine, se kaže da je dobra za varenje, stomak i probavu. Mnogi starosedeoci su nam i potvrdili ove naovode, rekavši da je voda delotvorna, čista, pitka i veoma hladna, u šta smo se i sami uverili.

cesma djurinac selo

Pored česme nalazi se i klupa za odmor, a na mestu gde je voda nekada presekla put do česme, sada se nalazi improvizovani mostić od drveta, što upotpunjava sliku ovog prelepog mesta.


STARO SELO KAO TURISTIČKI POTENCIJAL

Staro selo Đurinac nalazi se na samo jedan kilometar od današnjeg Đurinca, koje je bukvalno prilepljeno uz Svrljig. Gusta šuma, čist vazduh, zdrava pijaća voda, samo su neke od odlika ovog lepog kraja, koji svakako može da se nađe na turističkoj karti opštine Svrljig.

Pročitajte i

Deo Đurinca bez struje do 12h

Kako nam je saopšteno iz Elektrodistribucije Svrljig deo sela Đurinca ostaće bez električne energije do 12h.  Naime, zbog radova na otklanjanju kvara na niskonaponskoj mreži

Razdvaja se Centar za turizam, kulturu i sport

Delegacija Opštine Svrljig predvođena narodnim poslanikom Milijom Miletićem danas se u Beogradu sastala sa državnim sekretarom Miroslavom Kneževićem u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacijei kako

Izgradnja puta za selo Đurinac, foto: M.A.

Rekonstruisan put od Svrljiga do Đurinca

Od Svrljiga do Đurinca kompletno je rekonstruisan put. Radove su krajem nedelje obišli narodni poslanik Milija Miletić i direktor Centra za turizam, kulturu i sport

2 Komentar

  • Jel ovo obnovio kasapin iz Djurinac…._?

    • Nije, ljigavi S. je jako pomogao!

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *