BEOGRAD
Broj pregleda

Lekovito bilje – šansa nerazvijenih područja

Narodni poslanik i predsednik Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u nerazvijenim područjima Milija Miletić danas je na IX sednici Pododbora istakao da je uzgajanje i prerada lekovitog bilja svojevrsna šansa za ekonomsko napredovanje i jačanje malih opština poput Svrljiga, Knjaževca, Bele Palanke i dr.

Beograd lekovito bilje
Foto: PrtSc Youtube

Miletić kaže da u Svrljigu 10% stanovništa, odnosno oko 1400 ljudi od ovog posla živi u sezoni, te je prerada i plasman lekovitog bilja jedna od značajnih ekonomskih grana u ovoj maloj opštini.

O problemima administrativne i birokratske prirode govorili su predstavnici preduzeća za preradu bilja sa teritorije opštine Svrljig.

Igor Nikolić, direktor kompanije ‚‚Jeligor” ističe da postoji mesta za proširenje posla u Svrljigu, ali dodaje da je potrebno pojednostaviti mnoge procedure oko administrativnih poslova, prvenstveno po pitanju izvoza robe, ali i drugih stvari koje usporavaju plasman robe.

Jeligor
Igor Nikolić – Jeligor

Godinu dana sam čuvao robu zbog administrativnih poteškoća, zahteva, odobrenja i sl. ističe Igor Nikolić navodeći da je to gorući problem u ovom poslu.

Svrljiški prerađivači su dostupni na mnogim područjima, ali i na teritoriji Vojvodine, a predstavnici firmi ističu da je svrljiški kraj predodređen za gajenje biljaka koje su samonikle, što je retkost u Srbiji.

Veljkovic
Branislav Veljković

Branislav Veljkovoić iz sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede kaže da je na snazi podsticaj za unapređenje konkurentnosti i to za nabavku opreme uključujići i sektor lekovito bilje i sve što se odnosi na sam proces proizvodnje.

On ističe da Ministarstvo sufinansira sa 50% sredstava od vrednosti investicije, te dodaje da je znatno uvećan budžet za ove namene, ranije je bio oko 500.000.000 dinara, dok je sada 1.300.000.000,00 dinara.

Veljković ističe da se ova podsticajna sredstva mogu koristiti za primarnu proizvodnju, za nabavku sušara, opreme i prvi stepen prerade, proizvodnju eteričnih ulja i sl.

Na narednom sastanku biće reči o pčelarstva i proizvodnji meda, poručio je Milija Miletić.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

1 Komentara

  • Samo napred!

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *