Search
Close this search box.
Broj pregleda

Opet ćemo na vanredne izbore – 3. put zaredom?

Podeli sa prijateljima:

Mediji spekulišu da bi predsednički izbori mogli da budu održani 9. aprila, ali i da bi zajedno s njima mogli da budu održani i vanredni parlamentarni izbori.

IZBORI SVRLJIG

Rok je, zasad, samo nagađanje a ono što se zna je da bi, prema Ustavu Srbije, izbori za predsednika Republike trebalo da budu raspisani 90 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku, Tomislavu Nikoliću.

Taj rok, kako kaže izborni kalendar, ističe 3. marta iduće godine.Nikolić je na dužnost predsednika Srbije stupio 31. maja 2012. godine, nakon što su početkom tog meseca održani izbori, tako da bi izbori raspisani 3. marta morali da se okončaju u prvoj nedelji maja.

Uporedom sa “pogađanjem” datuma predsedničkih izbora, mediji se bave i time da li će koalicija na vlasti krenuti i na nove parlamentarne izbore, što bi bili trećivanredni izbori za Skupštinu Srbije zaredom (2012, 2014, 2016.), i treći u četiri godine.

Predsednik srpske Vlade, Aleksandar Vučić, već je rekao da ga moguća kohabitacija (kada su predsednik Vlade i predsednik države iz suprotstavljenih političkih grupacija, što se u mnogim zemljama, poput Francuske, smatra poželjnom ravnotežom) ne zanima i da čće podneti ostavku ako na predsedničkim izborima pobedi kandidat koga ne predloži SNS.

S održavanjem opštih izbora, ta situacija bi se predupredila, pošto prema svim istraživanjima vodeća politička partija ima natpolovično poverenje biraća.

KAKO SE BIRA PREDSEDNIK

Predsednik Republike se bira na neposrednim izborima, tajnim glasanjem.

Ustav Srbije propisuje da izbore za predsednika Republike raspisuje predsednik Narodne skupštine 90 dana pre isteka mandata predsednika, tako da se okončaju u narednih 60 dana, u skladu sa zakonom.

Postupak izbora predsednika države detaljnije uređuje Zakon o izboru predsednika Republike, koji kaže i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30, ni više od 60 dana.

U odluci predsednika Narodne skupštine o raspisivanju predsedničkih izbora, koja se objavljuje u “Službenom glasniku Republike Srbije”, utvrđuje se dan glasanja i dan od kada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji.

Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, ukoliko ga overenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali, a broj birača se utvrđuje na osnovu broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja, a na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Više od dva kandidata učestvuju na ponovljenom glasanju ako više njih deli prvo ili drugo mesto.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio najveći broj glasova.

Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred narodnim poslanicima.

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću svesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Ograničeno je da niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandate.

(Izvor: MONDO/Agencije)

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano