EKONOMIJA
Broj pregleda
[post-views]

MMF: Razmotrićemo povećanje plata u javnom sektoru

“Ekonomski oporavak Srbije nastavlja da se ubrzava. Nedavni trendovi u pogledu zaposlenosti su takođe ohrabrujući. Makroekonomska perspektiva je pozitivna, ali su rizici, kako domaći tako i eksterni, i dalje povišeni i postoje strukturni izazovi. U tom kontekstu, misija MMF je pozdravila ponovo potvrđenu posvećenost vlade strukturnim reformama u pravcu jačanja finansijske stabilnosti, podsticanja potencijalnog rasta i smanjenja još uvek visokog nivoa nezaposlenostii, stoji u saopštenju koje šefa misije MMF koju predvodi Džejms Rouf, nakon posete Srbiji.

Foto: Svrljiške novine
Foto: Svrljiške novine

Misija MMF je bila u Srbiji od 19. do 23. septembra, radi, kako se kaže u saopštenju, “otpočinjanja razgovora o budžetu za 2017. i razmatranja prioriteta politike nove vlade”.

– Postignuta je saglasnost da smanjenje javnog duga treba da ostane prioritet i da se nastavi sa postepenim fiskalnim prilagođavanjem. U tom okviru, razmotriće se potencijalne upotrebe prostora koji se otvara zahvaljujući fiskalnim rezultatima koji su bolji od očekivanih, pored ostalog i za umerena i targetirana povećanja plata u javnom sektoru i penzija, dodatne investicije u ključnim prioritetnim oblastima ili za druge stavke potrošnje kojima se unapređuje rast”, stoji u saopštenju MMF.

Oni kažu da “promene plata i penzija treba da uzmu u obzir okruženje sa veoma niskom inflacijom koje je pomoglo da se očuva kupovna moć i poveća životni standard, kao i potrebu da se obezbedi stroga kontrola tekuće javne potrošnje”.

Kompletna misija po šestoj reviziji stand-by aranžmana planirana je za drugu polovinu oktobra.

(Izvor: Blic, piše: J.T.)

Podeli sa prijateljima
[SSB]

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

[SSB]
NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA