Search
Close this search box.
RAZVOJ POLJOPRIVREDE
Broj pregleda

Ministarka poljoprivrede posetila Svrljig

Podeli sa prijateljima:

U sredu, 3. avgusta 2016. godine, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, posetila je opštinu Svrljig i u pratnji narodnog poslanika Milije Miletića obišla poljoprivredno gazdinstvao Dejana Jovanovića u Plužini, kao i poljoprivredne proizvođače i komasaciono područje u ovom selu, nadomak Svrljiga.

Ministarka poljoprivrede u poseti Svrljigu i Plužini, foto: M.M. / Svrljiške novine
Ministarka poljoprivrede u poseti Svrljigu i Plužini, foto: M.M. / Svrljiške novine

Rešavanje problema područja sa otežanim uslovima rada – tzv. marginalna područja, gde spada i opština Svrljig, bila je jedna od glavnih tema razgovora ministarke Bošković i narodnog poslanika Miletića.

Naime, postoje slučajevi da su susedne parcele u nekim atarima različito kvalifikovane, na primer jedna marginalna, a druga ne, što stvara problem konkretno u našoj opštini, ali i u opštinama koje su devastirane i spadaju u red najsiromašnijih opština u Srbiji.

‚‚Smatram da u takvim opštinama ne treba praviti razlike, već ih cele proglasiti marginalnim područjima i usmeriti veće podsticaje u poljoprivredi”, kaže Milija Miletić.

Kada je reč o vraćanju utrina i pašnjaka selima, Miletić kaže da se taj zakon mora menjati, ili staviti van snage.

Narodni poslanik Milija Miletić, foto: M.M. / Svrljiške novine
Narodni poslanik Milija Miletić, foto: M.M. / Svrljiške novine

‚‚Veliki problem predstavlja raspolaganje pašnjačkim površinama koje su vraćene selima na korišćenje prema Zakonu o povraćaju utrina i pašnjaka selima na korišćenje. Po ovom zakonu iz 1993. godine sela mogu da koriste pašnjake samo za napasanje stoke i izgradnju ribnjaka. Kako se smanjuje broj grla u selima, s jednestrane, i postoje zainteresovani investitori za izgradnju farmi i ulaganja, s druge strane, nepohodno je izvšti izmenu ovog Zakona i dozvoliti selima ili lokalnim samoupravama da mogu da raspolažu ovim pašnjacima, da ih izdaju u zakup ili na neki drugi način koriste i omoguće investitorima da ulažu uovakve površine”, kaže Miletić.

Svrljig poseduje oko 4300 hektara pod pašnjačkim površinama, što bi nakon izmene Zakona moglo da se eventualno izda u zakup potencijalnim investitorima.

Milija Miletić dodaje da je potrbno povećati subvencije za marginalna i brdsko-planinska područja kako bi se zaustavio odliv mladih i radno sposobnih ljudi iz ovih krajeva.

‚‚Na ovaj način bi se mladi podstakli da ostanu i razviju proizvodnju, kao i da sačuvaju ove krajeve od propadanja i čuvaju teriotriju što je posebno karakteristično za pogranična područja u Istočnoj Srbiji. Ova područja obiliju i autohtonim proizvodima, odnosno proizvodima sa geografskim poreklom i organskim proizvodima i treba im omogućiti veće podsticaje i pojednostaviti proceduru za ostvarivanje podsticaja, kao i olakšati pristup većim centrima i bogatijim tržištima uz povećanu propagandu i stalnu edkuaciju stanovništav o značaju kvalitetne ishrane”, ističe Miletić.

Komasirano područje, foto: M.M. / Svrljiške novine
Komasirano područje, foto: M.M. / Svrljiške novine

Na kraju posete ministarka Bogosavljević Bošković obišla je i područje gde je izvršena komasacija zemljišta i detaljno se upoznala sa završnim radovima komasacije.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano