Search
Close this search box.
POLJOPRIVREDA
Broj pregleda

Vraćanje utrina i pašnjaka selima na korišćenje

Podeli sa prijateljima:

Narodni poslnaik i predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić predsedavao je na drugoj sednici Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije.

Pododbor Beograd
Pododbor za praćenje stanja u poljoprivredi, foto: B.Z.

Teme sastanka bile su ”aktuelna situacija oko žetvenih radova”, kao i ”problem lokalnih samouprava u vezi sa primenom zakona kojim se uređuje vraćanje utrina i pašnjaka selima na korišćenje”.

Predsednik Pododbora Milija Miletić izrazio je uverenje da će se pronaći adekvatno rešenje koje će biti prihvatljivo i za Vladu Republike Srbije i za poljoprivredne proizvođače i ukazao na značaj formiranja operativnih štabova za žetvu, a koji bi imali svoje mesne štabove.

Miletić je tom prilikom govorio i o značaju protivpožarne zaštite, kada je u pitanju žetveni posao po veoma toplom vremenu.

Milija Miletić / Foto: Svrljiške novine
Milija Miletić, foto: Svrljiške novine

Takođe, narodni poslanik i predsednik Pododbora Milija Miletić ukazao je na značaj uređenja prilaznih i atarskih puteva do obradivih površina, ali i govorio o malom broju kombajna koji su uključeni u žetvene radove.

Naš zadatak je da stavimo akcenat na najnerazvijenija područja i mi ćemo to i uraditi. Zato je veoma važno oformiti operativne štabove za žetvu, i posebno raditi na adekvatnoj primeni protivpožarne zaštite, naglasio je Miletić.

Tokom razmatranja problema lokalnih samouprava u vezi sa primenom zakona kojim se uređuje vraćanje utrina i pašnjaka selima na korišćenje, predsednik Pododbora Milija Miletić najavio je pokretanje inicijative za izmenu i dopunu tog zakona, od kojih će jedna biti da se termin selo, zameni terminom mesna zajednica.

Takođe, najavio je izmenu člana 9. koji zabranjuje da se pašnjaci i utrine koriste samo za pašu, ispašu i ribnjake, i da se omogući promena namene zemljišta.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano