OBAVEŠTENJE

Obaveštenje povodom bolesti kvrgave kože kod goveda

Broj pregleda

photo 5Povodom registrovanog virusnog oboljenja „nodularni dermatitis” tzv. bolest kvrgave kože kod goveda, Vlada Republike Srbije obaveštava građane da se virus ne prenosi na ljude i da nema razloga za zabrinutost, kao i da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve već počela.

Apelujemo na vlasnike goveda koji primete neke od simptoma bolesti — čvorići koji se pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nosu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica — da se obavezno jave svom veterinaru. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i gubi na težini.

Nodularni dermatitis se u Srbiji pojavio kod goveda pošto je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji. Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom, Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumocu kontaktiraju nadležne institucije.

SAOPŠTENjE OPŠTINE SVRLjIG

Opština Svrljig je organizovala aktivnosti u cilju prevencije ove bolesti tako što je angažovala Veterinarsku stanicu „Svrljig” da počev od 16. juna 2016.godine krene sa prevencijom pojave ove zarazne bolesti najpre u graničnim selima naše opštine, a zatim i u ostalim selima.

Mole se stočari da nadležnoj službi omoguće neometan rad. Takođe molimo stočare da i sami preduzmu sledeće korake:

-da zabrane ulazak drugim licima u objekat i onemoguće njihov kontakt sa životinjama;

-da radnu odeću čuvaju u štali i da se presvlače pri ulasku i izlasku;

-da stave guste mreže na prozorima i vratima kako bi sprečili ulazak komaraca jer su oni najveći prenosioci zaraze;

-da preduzmu i druge mere kako bi što bolje zaštitili životinje od komaraca, kao što je mazanje kože biljnim preparatima (bosiljak, lavanda i sl.).

Poštovani stočari, pomozite nam da zajedno sprečimo pojavu zaraze i sačuvamo naš stočni fond.

Pročitajte i

Od 9 do 14h pojedina sela bez struje

Kako namje saopšteno iz Elektrodistribucije Svrljig, zbog radova na seči rastinja u zoni dalekovoda bez struje će ostati pojedina sela.  Naime, radovi se izvode u

Ilustracija, dalekovodi, foto: Manseok Kim, pixabay.com

Selo Okolište bez struje do 14h

Selo Okolište biće bez struje sve do 14h zbog radova na niskonaponskoj mreži, saopšteno je iz Elektrodistribucije Svrljig.  Drugih isključenja za danas nema u planu.

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *