KULTURA
Broj pregleda

Koncert “Veče muzike britanskih kompozitora“

U velikoj sali Centra za turizam, kulturu i sport u utorak, 14. juna, sa početkom od 19 časova biće priređen koncert “Veče muzike britanskih kompozitora“.

harfa muzika
Foto: victoriamusic.hu

Na programu će biti dva premijerna izvođenja u Srbiji: Sonata fantazija za violu i harfu Sir Arnolda Baksa, i Naiades – Sonata fantazija za flautu i harfu Vilijema Olvina.

Baksova Sonata fantazija posvećena je Mariji Korčinskoj, ruskoj harfistkinji zaslužnoj za nagli razvoj moderne škole za harfu u Velikoj Britaniji početkom 20. veka. Baksovu muziku odlikuju neverovatne boje i ugođaji. Bio je sjajan orkestrator, što se može čuti u njegovim simfonijskim poemama i drugim orkestarskim delima. Sonata fantazija je raskošno napisana kompozicija u 4 stava, koju mnogi violisti smatraju najlepšom violskom sonatom, a mnogi harfisti najtežom deonicom za harfu ikada napisanom.

Iako je Vilijem Olvin prevashodno komponovao muziku za film, ostavio je i opus kamerne i orkestarske muzike. Takođe sjajan orkestrator, bio je vrlo vispren u komponovanju i za harfu, a i za flautu – instrument koji je i sam svirao, tako da je Naiades jedna od njegovih najboljih kamernih kompozicija.

Na programu koncerta će još biti kapitalno delo Bendžamina Britna: Svita za solo harfu, kao i Duet za violu i flautu Sir Malkolma Arnolda, još jednog britanskog kompozitora koji je dobio titulu Sir, kao priznanje za svoj doprinos muzici i kulturi. Trajenje progama koncerta je 60 minuta.

Ulaz je slobodan.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *