Search
Close this search box.
Broj pregleda

Bugarski teror po svrljiškom kraju

Podeli sa prijateljima:

Posle neuspelog četničkog ”napada” na bugarski garnizon u Svrljigu, septembpra 1943. godine, bugarska kaznena ekspedicija, pod komandom potpukovnika Nojeva, provalila je u neka svrljiška sela i započela još jednom fizički teror.

svrljiska vojska u ratu
Desimir Jovović Jovča, sekretar OK KPJ za niški okrug i Nedeljko Karančić Milisav, član PK KPJ za Srbiju, u leto 1944. godine

U Labukovu su, septembra meseca, zapalili dvadesetak pomoćnih zgrada.

labukovo selo
Foto: mw2.google.com / pogled na Labukovo

Na dan 16. septembar, u Galibabincu je upala kolona iz bugarskog garnizona u Svrljigu, četa zvana ”Lomska”, pripadnika 15. lomskog puka, pod komandom poručnika Nikole Pandeva, potporučnika Jandrića i komandira čete, nekog majora. Popalili su oko 200 kuća, plevnji i ambara, vršili su pljačku i nasilja. Ubili su Jovana Dinića, Vojislava Bogdanovića, Vidoja Milosavljevića i Jovana Stojkovića, odane partizanske saradnike.

Foto: 5newsonline.com / ilustracija
Foto: 5newsonline.com / ilustracija

Na dan 11. oktobra iste godine, u Periš je upala jača bugarska kolona iz Svrljiga, koja je doterala i 10-15 ljudi, iz Miranovca. Sakupili su sve seljake iz Periša, a zatim izdvojili 13 ljudi i zatvorili ih kao taoce u jednoj pojati. Istog dana, u večernjim časovima, Bugari su ispred pojate prozivali jednog po jednog taoca. Iz pojate je prvi izašao Dragoslav Đorđević, koga su odmah streljali. Ostali taoci su, koristeći mrak, pobegli. Bugari su zatim zapalili pojatu i Dragoslava bacili u vatru, te je izgoreo. Stojana Nestorovića su ubili na kućnom pragu. Pri polasku iz sela zapalili su trećinu seoskih kuća i skoro sve pojate. Ovoga dana Bugari su upali i u Lukovo.

Foto: firstworldwar / ilustracija rata
Foto: firstworldwar / ilustracija rata

Upali su i u Niševac i uhapsili učitelja Boška Svetozarevića, četnika, bio mesec dana u niškom logoru i onda pušten kući. Tih novembarskih dana 1943. godine, sreski načelnik Pavle Viktorović na silu je sazvao javni zbor u Svrljigu, koji je obezbeđivala jedna bugarska četa pod komandom poručnika Nikole Pandeva. Bugari su, po spisku, koji im je dao sreski načelnik, tukli Svrljižane, optužujući ih da su partizanski saradnici. Tada je pretučen Svetozar Ristić iz Ribara.

U zločinačkom besu prema srpskom narodu i njegovoj oružanoj borbi za nacionalnu slobodu, Bugari su često krstarili drugim kolonama svrljiškim krajem i u crno zavijali svrljiška sele.

(Iz knjige ”Svrljiška brda i Vrh zeleni”)

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano