1. APRIL

Ako nasednete na šalu, ne ljutite se – danas je 1. april

Broj pregleda

Danas se obeležava Svetski dan šale, kada ljudi obično prave bezopasne smicalice i objavljuju lažne novosti kojima druge dovode u smešan položaj. Šala se naziva prvoaprilskom šalom, a onaj koji napravi smicalicu u trenutku objavljivanja šale uzvikuje „aprili-li”.

Foto: news.berkeley.edu
Foto: news.berkeley.edu

U nekim zemljama, kao u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se „aprilskom budalom” (April Fool). U drugim zemljama šale se prave tokom celog dana.

Postoje razne verzije tumačenja porekla 1. aprila kao Dana šale. Prema jednoj verziji, 1. april kao Dan šale nastao je kada je u 16. veku pomeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Do tada se u mnogim evropskim gradovima Nova godina slavila 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila. Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale s onima koji su ga i dalje slavili do 1. aprila.

Među poznatim šalama je ona na Bi-Si-Siju 1957. godine. Ta britanska televizijska mreža je tada objavila da Švajcarci beru špagete s drveta. Prilog je govorio o tome da je konačno iskorenjen napasnik „špagetni žižak”. Mnogo gledalaca se javilo uredništvu te televizije da bi saznali o mogućnostima da sami uzgajaju svoja stabla sa špagetama.

Poznata šala je bila i izum hamburgera za levoruke ljude. „Burger king” iz SAD objavio je 1998. godine reklamu o hamburgerima za levoruke koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.

Neki događaji koji su se zaista desili 1. aprila često su prihvatani s nevericom. Iran je 1979. godine proglasio 1. april Danom republike. Do danas mnogi ne veruju da je to stvarni praznik, prenosi Beta.

(Politika, Beta)

Pročitajte i

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *