Search
Close this search box.
DOBRA POLITIKA
Broj pregleda

Popravlja se demografska slika Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

U opštini Svrljig popravlja se demokgrafska slika, a dokaz za to je veći broj rođenih beba i sklopljenih brakova u 2015. godini.

podsticaj nataliteta SVRLJIG
Predsednica Jelena Trifunović sa novim bračnim parovima, roditeljima i studentima

Tim povodom, Opština Svrljig svakog meseca isplaćuje bespovratnu jednokratnu novčanu pomoć za novooformljenu bračnu zajednicu, prinove i nezaposlene porodilje. Kada je u pitanju stimulacija, Opština je ravnopravno sagledala i studente završnih godina, koje godinama unazad stipendira.

Mladi studenti Svrljig
Svrljiški studenti

Predsednica opštine Jelena Trifunović rekla je da je plan da Opština Svrljig u narednom periodu poveća davanja za novorođenčad, ali nije precizirala kolika bi se to suma izdvajala za mlade roditelje koji žive u Svrljigu.

Danas je uručeno mnoštvo jednokratnih pomoći, počevši od davanja za novorođene bebe koje su rođene u januaru, a bilo ih je čak sedam, potom za dve nove bračne zajednice koje su sklopljene u januaru, od kojih je jedna zasnovana na seoskom području u Drajincu.

Mladi bračni par iz Svrljiga
Mladi bračni par iz Svrljiga

Takođe, jednokratnu novčanu pomoć primile su danas i nezaposlene porodilje, ali takođe, uručene su stipendije studentima završnih godina studija.

Posle svih aktivnosti koje je sprovela Lokalna samouprava u proteklom periodu, polako ali sigurno demografska slika  se menja na bolje, što pokazuju i prošlogodišnji rezultati, koji su bolji nego 2014. godine.

2 Responses

  1. Kada se govori o demografskim kretanjima na nivou opštine Svrljig onda se moraju koristiti izveštaji koji se rade u službi matičara pri opštinskoj upravi, a namenjeni su izveštavanju o kretanju stanovništva na nivou Republike Srbije, koji se radi u okviru Republičkog zavoda za statistiku. Pozivam predsednicu Jelenu da da nalog matičarima u opštini i taj izveštaj što šalju RZS pripreme za javnost. Neka se napravi uvid u demografska kretanja na teritoriji opštine Svrljig za perod vladanja USS i neka se to objavi javnosti Svrljiga i šire kako bi se stekla prava slika koliko je bilo stanovnika u ovoj opštini kad je na vlast stupila USS a koliko je to bilo prema poslednjim raspoloživim podacima nadležne službe matičara. Tu nema odokativne metode, tu su čiste cifre o broju rodjenih i umrlih, pa se vrlo dobro zna i realni broj stanovnika na teritoriji ove opštine. Živeo Svrljig!!!!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Obaveštenje

Dodela plastenika poljoprivrednicima iz Svrljiga

Saopštenje

MI SNAGA NARODA: Ogorčenje zbog izborne izdaje Adame Dragane Stanisavljević

Niš-Svrljig

MILETIĆ: Nova fabrika i zgrada terminala od velikog značaja za jugoistok Srbije!

FSRIS

KONFERENCIJA ZONE CENTAR: Nove lopte za FK Svrljig

Belmužijada 2024

U toku su prijave za učešće u sportskim igrama na 18. Belmužijadi

Nastavak...

FOTO INFO: Ponovo neko lomi mlada stabla…

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano