Broj pregleda

Pratite rad Crkve Sv. Nikole u Lalincu

Od skora na društvenoj mreži Fejsbuk osvanula je nova stranica Crkve Svetog Nikole u Lalincu kod Svrljiga.

Crkva LALINAC

Pored dnevnih objava o pravoslavlju i veri, na stranici Crkve možete pronaći mnoge fotografije, video priloge i još dosta korisnih stvari.

Crkva se nalazi na samo nekoliko kilometara od Svrljiga u selu Lalinac .

POSETITE STRANICU 

O HRAMU

Hram Sv. Nikole u Lalincu nalazi se na kraju sela. Podignut je 1925. godine. To je jednobrodna građevina sa polukružnom apsadom i zvonikom nad pripratom. Hram nije građen na temeljima nekog starijeg objekta.

Hram Sv. Nikole u Lalincu građen je u stilu karakterističnom za period između dva rata, kada su u Srbiji crkve morale biti podizane sa „osobenim srpskim obeležjima“,na čemu je insistirala i crkva i država, sagledavajući u tome mogućnost isticanja nacionalnog interesa. Taj srpsko-vizantijski stil u ovom periodu postaje državna umetnost, odnosno zvanični arhitektonski stil. Projekti za crkve u Srbiji rađeni su u Ministarstvu građevina, tako da je najverovatnije i ovaj hram rađen po jednom od tih projekata.

(O Hramu preuzeto sa sajta ”Radio Bubamare”)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Jedan komentar

  • Čestitka autorima ovog dobrog dela. Povećana je vidljivost Crkve Svetog Nikole u Lalincu, a time je i to selo dobilo svoju novu promociju u savremenim tokovima informisanja javnosti. Onome ko će to sve pripremati i objavljivati želim sretan i uspešan rad, a bilo bi dobro da se što više pravoslavnih žitelja Lalinca anketira kako bi se dobilo mišljenje i njih, kojima ta novost treba da donese boljitak u svakodnevnom životu. Živeo Lalinac, živeo Svrljig i čitav srpski narod!!!!.

Komentar

Your email address will not be published.