Search
Close this search box.
POMAŽE MINISTARSTVO
Broj pregleda

Opština Svrljig realizuje projekat ”Agroenergija”

Podeli sa prijateljima:

Projekat ”Agroenergija” ima za cilj da razvije ekološku svest i praktična znanja ruralnog stanovništva neophodna za ekonomičnije korišćenje energije kućnog otpada i otpada iz poljoprivredne proizvodnje i eksploatacije šume.

presa za brikete

Danas je promotivno izvršeno briketiranje pomoću prese i to starim papirom i vodom. Nakon procesa briketiranja potrebno je da proizvod koji izađe iz prese odstoji desetak dana i tek onda može da se koristi, kažu angažovani na projektu ispred udruženja ”Kamenica”.

Tim povodom, seosku školu u Ribaru u kojoj su postavljene ručno izrađene metalne prese za briketiranje obišli su narodni poslanik Milija Miletić, pomoćnica predsednice opštine Dragica Ristić i direktor OŠ ”Dobrila Stambolić” Saša Golubović.

Narodni poslanik Milija Miletić ocenio je da je projekat dobar i da će imati efekta u uštedi grejanja škola na seoskom području. On ističe da opština Svrljig planira realizaciju i mnogih drugih projekata koji će biti od koristi lokalnoj zajednici.

Prese za briketiranje podeljene su u seoskim školama u Ribaru, Drajincu i Lalincu.

Inače, ovaj projekat vredan je 300 000 dinara i finansiran je od strane Ministarstva poljoprivrede u saradnji sa udruženjem ”Kamenica” i opštinom ”Svrljig”.

2 Komentara

  1. Ove prese za briketiranje su lako pokretne i procesno jednostavne pa se mogu transportovati do mesta gde se mogu produkovati veće količine briketa. Naravno da treba računati na količinu ulaznih materijala, gde i voda igra značajnu ulogu, tako da se oko toga treba angažovati tim u svakoj sredini, kako bi se postigli najbolji efekti. Dobro je da se angažovao i direktor OŠ, pošto je bitno za projekat da se ostvari njegova održivost po njegovom formalnom okončanju. Pored same edukacije da se procesne radnje obave kako treba i dobije najbolji finalni proizvod – briket, ovde se otvara mogućnost da se deca u seoskim školama nauče praktičnim radnjama koje doprinose ekonomičnijem korišćenju otpada, u cilju jeftinijeg grejanja tih škola. Ovde bih dodao da su ove projektne aktivnosti dobre i za promociju novih znanja i veština iz oblasti ekologije, pa pozivam opštinsku upravu da sa svojim kapacitetima i sa ZZ Svrljižanka napravi nadogradnju ovih rezultata briketiranja, kao potencijalno otvaranje novih radnih mesta. Naravno da se i učenici srednje škole mogu u ovo uključiti i doprineti poboljšanju konstrukcija ovih sredstava za rad – presa, a to im može biti i praksa u metalskoj oblasti. Ima tu mnogo varijacija na temu ekologije i tehničkih rešenja za seoska područije svrljiške opštine, samo je pitanje koliko će se u to projektno delovanje uključiti Marko Mladenović i mladi, a projektno edukovani, stanovnici ove opštine. Živeo Svrljig!!!.

    1. Ko je uopšte ovaj Miroslav Jović, komentariše svaku objavljenu vest i svi komentari mu se svode na hvaljenje lokalne vlasti i Mladenovića. Šta su vlasti uradile za proteklih deset godina? Po meni gotovo ništa, rezultat njihove vladavine su desetine pametnih mladih ljudi raseljenih iz ove sredine i desetine članova seljačke stranke koji su dobili posao preko opštine,koji umesto da se nalaze na društvenoj margini, obavljaju poslove za koje nisu stručno osposobljeni.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano