Search
Close this search box.
AKCIJA DZ I VATROGASACA
Broj pregleda

Pomoć povređenoj starici

Podeli sa prijateljima:

Pošto vozač svrljiškog Doma zdravlja nije mogao da dođe do povređene starice i prenese je do sanitetskog vozila, u pomoć je pristigla svrljiška vatrogasna jedinica koja je izbavila staricu iz duboke željevačke šume.

foto-ak
Foto: A.K.

79-godišnja Mirjana iz Svrljiga pala je i polomila kuk, a njene vapaje posle 2 sata slučajno je čula meštanka koja je pozvala pomoć.

Starica je, kako kaže, pošla do svoje pojate da posadi povrće, ali nije mogla da ne proveri ima li pečuraka u šumi kod Željeva koje godinama ber

Okliznula sam se pošto je trava još mokra od kiše i pala. Nisam mogla dalje od bolova. Da ta žena nije slučajno čula dok sam zvala u pomoć, ko zna kad bi me ovde i kakvu našli – priča Mirjana.

Starica je od seoskog puta bezbedno prevezena u svrljiški Dom zdravlja gde joj je pružena prva pomoć i upućena je na dalje lečenje u niški Klinički centar gde joj je konstantovan prelom kuka.

Ipak, problem u pružanju pomoći nastao je upravo jer je vozač Doma zdravlja bio potpuno sam jer po Zakonu Svrljig, zbog broja stanovnika, nema pravo na Hitnu pomoć, iako se radi o pretežno brdsko-planinskoj teritoriji sa razuđenim selima na 497 kvadratnih kilometara.

Isti problem je i sa članovima vatrogasno-spasilačke jedinice u Svrljigu kojih, zbog Zakona, ima svega 4 na tolikoj teritoriji i koji se, na samo njima znane načine, sa dotrajalim vozilima, dovijaju da priteknu u pomoć čak i u ovakvim situacijama, iako Svrljig često pogađaju i vremenske nepogode u svim godišnjim dobima, od poplava, leda i snega, do velikih šumskih požara.

3 Komentara

  1. I ovako i onako oni ne rade nista, tako da je i taj jedan dovoljan za hitne slucajeve kad ih ima. Sanitetsko vozilo se koristi za privatne stvari, svi su oni tu po politickoj osnovi.

  2. Користим прилику да се захвалим свима који су помогли мојој мајци.Спасиоци су још једном показали да су добри и одважни момци.Возач санитета и медицинско особље дома здравља,такође.Посебно сам захвалан мештанки која је пожртвовано учествовала у акцији спашавања.
    После скоро 7 сати,од повреде,Мирјана је
    пребачена на нишку ортопедију,где су еминентни стручњаци констатовали прелом бутне кости и без
    икакве интервенције,отпустили (после 12 сати) на кућно лечење,са образлоћењем да немају чиме да је оперишу.Сада се молим Богу да помогне мајци јер
    је Клинички центар у Нишу немоћан и ради само хитне случајеве.Ово није хитно!!
    Слободан Крстић

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano