LABUKOVO

Spasovdan u svrljiškom kraju

Broj pregleda

Više stotina pravoslavnih vernika prisustvovalo je Spasovdanskoj liturgiji i litiji u svrljiškom selu Labukovo, na mestu kod crkve Spasovdan. Liturgiji je prisustvovala i predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović.

labukovo-svrljig

Litiju je predvodio Starešina Jeromonah Varnava  Nikolić, i ona je krenula iz manastira Sv. Arhangel Gavrilo, iz Pirkovca. U nošenju litija učestvovalo je više stotina vernika iz cele Srbije, najviše iz Niša, Beograda i Vojvodine.

predsednica-u-labukovu

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović pozdravila je okupljene žitelje i goste iz drugih gradova i opština iz cele Srbije. Ona je ovom prilikom najavila nova ulaganja u izgradnji infrastrukture ovog, ali i drugih sela u svrljiškoj opštini.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili, kako je u narodu uobičajeno Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu i spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova, odnosno Svete Trojice.

Pored novoizgrađene crkve i konaka, na ovom mestu je izgrađeno i crkvišt, što predstavlja još jedan pravi turistički potencijal ove male opštine.

Pročitajte i

Labukovo, Svrljig

Proslavljen Spasovdan u Labukovu

Veliki broj vernika iz cele Srbije sjatio se juče i danas na proslavi manastirske slave Spasovdana u Labukovu, kod Svrljiga.  Parking ispod Manastira bio je

Spasovdan, selo Labukovo, foto: M. Miladinović

Sutra slavimo Spasovdan

SPC i vernici sutra će obeležiti Spasovdan – Vaznesenje Hristovo, hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa. Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem Gospod

Pčelar Mihajlo Stevanović, privatna arhiva

Pčelarstvo u svrljiškom kraju

Bavljenje pčelarstvom je od velike važnosti. Boravak u prirodi, u zdravoj sredini, oplemenjena cvećem, travom, drvećem. U pčelarstvu se dobijaju proizvodi: med, propolis, mleč koji

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *