LABUKOVO
Broj pregleda

Spasovdan u svrljiškom kraju

Više stotina pravoslavnih vernika prisustvovalo je Spasovdanskoj liturgiji i litiji u svrljiškom selu Labukovo, na mestu kod crkve Spasovdan. Liturgiji je prisustvovala i predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović.

labukovo-svrljig

Litiju je predvodio Starešina Jeromonah Varnava  Nikolić, i ona je krenula iz manastira Sv. Arhangel Gavrilo, iz Pirkovca. U nošenju litija učestvovalo je više stotina vernika iz cele Srbije, najviše iz Niša, Beograda i Vojvodine.

predsednica-u-labukovu

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović pozdravila je okupljene žitelje i goste iz drugih gradova i opština iz cele Srbije. Ona je ovom prilikom najavila nova ulaganja u izgradnji infrastrukture ovog, ali i drugih sela u svrljiškoj opštini.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili, kako je u narodu uobičajeno Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu i spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova, odnosno Svete Trojice.

Pored novoizgrađene crkve i konaka, na ovom mestu je izgrađeno i crkvišt, što predstavlja još jedan pravi turistički potencijal ove male opštine.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *