Search
Close this search box.
SVETI PLAMEN
Broj pregleda

Blagodatni oganj stiže u Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Blagodatni oganj sutra ujutru stiže u svrljišku crkvu Sv. Car Konstantin i Carica Jelana.

Sveti plamen ili “Blagodetni oganj” simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista, a pali se na Veliku subotu (dan pre Uskrsa) po Julijanskom kalendaru. Veruje se da se plamen sam spontano pojavljuje iz Hristovog groba.

Sveti-Oganj

Blagodatni oganj (grč. Ἄγιον Φῶς) predstavlja plamen koji se po tvrdnji vernika čudesno pojavljuje na Svetom Grobu U Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa.

Sveti plamen će po prvi put u istoriji naše opštine stići u Svrljig, tako da će svi blagočestivi ljudi koji žele da imaju ovaj Oganj u svojim kandilima mogu doći da preuzmu. Oganj se održava i ne bi trebalo da se ugasi.

Tri su osnovna značenja Blagodatnog ognja, naravno poređana po vrednosti i važnosti. Prvi je, još se jednom osvedočiti preko Blagodatnog ognja u Vaskrsenje Hristovo, Vaskrsenje istinitog Boga, istinitog čoveka koji je vaskrsao i obnovio sobom svet, obnovio čoveka i uveo ga u neprolazni dan gospodnji. Drugo, obnoviti drevnu, jaku i snažnu, nerazdvojivu vezu našeg naroda i naše crkve sa Jerusalimom, sa Jerusalimskom majkom crkvom, koja je iznad Rima, Carigrada i bilo koga zemaljskog grada, jer nije Gospod rekao da doći novi Rim ili novi Carigrad, nego novi Jerusalim. I treće – da se ojača i osnaži naša veza sa sestrinskom Ruskom crkvom i bratskim ruskim narodom, koji nam omogućava da ovom prilikom i i mi budemo među onima koji će Blagodatni oganj, a sa njim i blagovjesno Vaskrsenje Hristovo da donesemo u svoju otadžbinu i među svoj narod – rekao je za episkop slavonski gospodin Jovan.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano