Search
Close this search box.
INICIJATIVA SAVETA EU
Broj pregleda

Opština Svrljig u borbi protiv seksualnog nasilja

Podeli sa prijateljima:

Opština Svrljig priključila se inicijativi Saveta Evrope, odnosno kongresa veća lokalnih i regionalnih vlasti i donela pakt o sprečavanju seksualnog zlostavljanja nad decom pod nazivom ”Jedno od petoro”.

Ratifikacija

Podaci govore da je jedno od petoro dece u Evropi žrtva nekog oblika seksualnog nasilja. Procenjuje se da u 70 do 85% slučajeva žrtva poznaje počinioca.

Inače, oko Pakta jednoglasni su bili i odbornici SO Svrljig. Ratifikaciji Dokumenta su prisustvovali i Dušica Davidović članica gradskog veća grada Niša i narodni poslanik Milija Miletić.

Dušica Davidović ističe da je Svrljig drugi grad u Srbiji koji je prihvatio jednoglasno ovaj dokument.

Ono što je još značajnije je da će Svrljig pored grada Niša pristupiti evropskoj mreži gradova u sprečavanju seksualnog nasilja nad decom, rekla je Davidovićeva.

Ovaj Dokument pruža listu praktičnih inicijativa i mera koje treba sprovesti na lokalnom i regionalnom nivou kako bi se razvile službe naklonjene deci i kako bi se zaštitila deca i doprinelo sprečavanju seksualnog nasilja unutar zajednice.

Seksualno nasilje nad decom pojavljuje se u različitim oblicima – incest i seksualno zlostavljanje, pornografija, prostitucija, trgovina ljudima, podmićivanje i seksualno nasilje od strane vršnjaka. Deca žrtve seksualnog nasilja trpe mnogo više od nedopustive povrede njihovog telesnog integriteta – nasilje utiče na njihovo mentalno zdravlje i uništava njihovo poverenje u odrasle.

Ovaj Dokument je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti doneo 2010. godine u Strazburu.

2 Responses

  1. Čestitam opštinskoj upravi što je pokrenula i realizovala ovu aktivnost u vezi dece Svrljiga. Ostaje da se vidi kako će sve te preporuke integrisati u opštinska dokumenta, odnosno primeniti u svakodnevnom radu nadležnih opštinskih tela. Živeo Svrljig!!!.

  2. Predsednice čestitam vam na ovakav potez i imate podrsku punu samo bez ovo eu to je smrt srbiji i njene granjane zato vam u ime MESNE ZAJEDNICE OKRUGLICA I POSEBNO U SVOJE LIČNO IME KAO I SEKRETARU SKUPSTINE ČESTITAM NOVOGODIŠNJE I BOŽICNE PRAZNIKE U RADOST VESELJU I PUNO PARA ,PREDSEDNIK MZ OKRUGLICA I ZAMENIK PREDSEDNIKA SRS O O Ziveo Svrljig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Srećna slava

Danas su Sveti mučenici Kozma i Damjan

Obavezno pročitajte

HITNO UPOZORENJE GRAĐANIMA OPŠTINE SVRLJIG: DOŠLO JE DO ZLOUPOTREBE PUNOMOĆJA!

Od ponedeljka (15. jula)

Kreću prijave za učešće na 18. Belmužijadi

Bez zakazivanja i zdravstvene knjižice

Preventivni pregledi štitaste žlezde danas u Domu zdravlja od 8 do 17h

Sportske vesti

Aleksandar Mentović ostaje na čelu FK Svrljig

Dobra vest

Roditeljima za prvo dete 500.000, za drugo 600.000 dinara!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano