Search
Close this search box.
INICIJATIVA SAVETA EU
Broj pregleda

Opština Svrljig u borbi protiv seksualnog nasilja

Podeli sa prijateljima:

Opština Svrljig priključila se inicijativi Saveta Evrope, odnosno kongresa veća lokalnih i regionalnih vlasti i donela pakt o sprečavanju seksualnog zlostavljanja nad decom pod nazivom ”Jedno od petoro”.

Ratifikacija

Podaci govore da je jedno od petoro dece u Evropi žrtva nekog oblika seksualnog nasilja. Procenjuje se da u 70 do 85% slučajeva žrtva poznaje počinioca.

Inače, oko Pakta jednoglasni su bili i odbornici SO Svrljig. Ratifikaciji Dokumenta su prisustvovali i Dušica Davidović članica gradskog veća grada Niša i narodni poslanik Milija Miletić.

Dušica Davidović ističe da je Svrljig drugi grad u Srbiji koji je prihvatio jednoglasno ovaj dokument.

Ono što je još značajnije je da će Svrljig pored grada Niša pristupiti evropskoj mreži gradova u sprečavanju seksualnog nasilja nad decom, rekla je Davidovićeva.

Ovaj Dokument pruža listu praktičnih inicijativa i mera koje treba sprovesti na lokalnom i regionalnom nivou kako bi se razvile službe naklonjene deci i kako bi se zaštitila deca i doprinelo sprečavanju seksualnog nasilja unutar zajednice.

Seksualno nasilje nad decom pojavljuje se u različitim oblicima – incest i seksualno zlostavljanje, pornografija, prostitucija, trgovina ljudima, podmićivanje i seksualno nasilje od strane vršnjaka. Deca žrtve seksualnog nasilja trpe mnogo više od nedopustive povrede njihovog telesnog integriteta – nasilje utiče na njihovo mentalno zdravlje i uništava njihovo poverenje u odrasle.

Ovaj Dokument je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti doneo 2010. godine u Strazburu.

2 Komentara

  1. Čestitam opštinskoj upravi što je pokrenula i realizovala ovu aktivnost u vezi dece Svrljiga. Ostaje da se vidi kako će sve te preporuke integrisati u opštinska dokumenta, odnosno primeniti u svakodnevnom radu nadležnih opštinskih tela. Živeo Svrljig!!!.

  2. Predsednice čestitam vam na ovakav potez i imate podrsku punu samo bez ovo eu to je smrt srbiji i njene granjane zato vam u ime MESNE ZAJEDNICE OKRUGLICA I POSEBNO U SVOJE LIČNO IME KAO I SEKRETARU SKUPSTINE ČESTITAM NOVOGODIŠNJE I BOŽICNE PRAZNIKE U RADOST VESELJU I PUNO PARA ,PREDSEDNIK MZ OKRUGLICA I ZAMENIK PREDSEDNIKA SRS O O Ziveo Svrljig

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano