MILETIĆ PODRŽAO IDEJU
Broj pregleda

Osnovano Udruženje govedara „Zaplanje“

U Gadžinom Hanu osnovano je Udruženje govedara “Zaplanje“ koje ima oko 70 članova. Cilj jeste unapređenje poljoprivredne proizvodnje i zaštita ekonomskih interesa proizvođača.

Udruzenje govedara

Osnivanje je podržao i narodni poslanik i predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić. On je govorio o značaju postojanja Udruženja i cilj za koji se zalažu članovi, a koji su ujedno i deo programa USS.

Pre 10 godina na području opštine Gadžin Han uzgajano je oko 2.500 goveda i oko 20.000 ovaca. Broj goveda danas je prepolovljen, dok je ovaca 10 puta manje. Razlozi – niska kupovna moć stanovništva, nepostojanje dugoročne strategije razvoja stočarstva, nedovoljna organizovanost primarne proizvodnje, slaba povezanost između proizvođača i prerađvača.

Od novog udruženja puno očekuje i Snezana Zlatković iz Ravne Dubrave, koja živi od prodaje mleka. Ima 8 krava i želju da proširi proizvodnju.

Novoformirano udruženje objediniće ponudu zaplanjskih govedara, sa nadležnim ministarstvom pregovarati o otkupnoj ceni mleka, ceni opreme i nabavci stočne hrane. Vodiće računa i o boljem korišćenju republičkih i ostalih fondova za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Osim podrške udruženju, opština Gadžin Han se trudi da i na druge načine pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

Naredne godine biće formirana i privatna zadruga, gde će pod jednom kapom biti objedinjeni govedari, kozari, ovčari, proizvođači voća, ratari, pčelari i proizvođači lekovitog bilja, sa idejom da unaprede plasman proizvoda.U toku je i proces zaštite njihovog geografskog porekla, što će omogućiti njihovu prepoznatljivost na širem tržištu.

(Foto i info: Niška televizija)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

1 Komentara

  • Bravo nas Milija je najbolji. Svaka ti cast poslanice. Da svaka opstina ima po jednog Miliju bilo bi svima bolje! Ne zaboravite to!

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *