Search
Close this search box.
MILETIĆ PODRŽAO IDEJU
Broj pregleda

Osnovano Udruženje govedara „Zaplanje“

Podeli sa prijateljima:

U Gadžinom Hanu osnovano je Udruženje govedara “Zaplanje“ koje ima oko 70 članova. Cilj jeste unapređenje poljoprivredne proizvodnje i zaštita ekonomskih interesa proizvođača.

Udruzenje govedara

Osnivanje je podržao i narodni poslanik i predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić. On je govorio o značaju postojanja Udruženja i cilj za koji se zalažu članovi, a koji su ujedno i deo programa USS.

Pre 10 godina na području opštine Gadžin Han uzgajano je oko 2.500 goveda i oko 20.000 ovaca. Broj goveda danas je prepolovljen, dok je ovaca 10 puta manje. Razlozi – niska kupovna moć stanovništva, nepostojanje dugoročne strategije razvoja stočarstva, nedovoljna organizovanost primarne proizvodnje, slaba povezanost između proizvođača i prerađvača.

Od novog udruženja puno očekuje i Snezana Zlatković iz Ravne Dubrave, koja živi od prodaje mleka. Ima 8 krava i želju da proširi proizvodnju.

Novoformirano udruženje objediniće ponudu zaplanjskih govedara, sa nadležnim ministarstvom pregovarati o otkupnoj ceni mleka, ceni opreme i nabavci stočne hrane. Vodiće računa i o boljem korišćenju republičkih i ostalih fondova za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Osim podrške udruženju, opština Gadžin Han se trudi da i na druge načine pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

Naredne godine biće formirana i privatna zadruga, gde će pod jednom kapom biti objedinjeni govedari, kozari, ovčari, proizvođači voća, ratari, pčelari i proizvođači lekovitog bilja, sa idejom da unaprede plasman proizvoda.U toku je i proces zaštite njihovog geografskog porekla, što će omogućiti njihovu prepoznatljivost na širem tržištu.

(Foto i info: Niška televizija)

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano