U MIRU I SLOZI
Broj pregleda

Obeležena školska slava „Sveti Sava“

Prosvetne ustanove u Svrljigu obeležile su danas Svetog Savu – školsku slavu svečanim priredbama i uz sečenje slavskog kolača.

SVETI-SAVA-SVRLJIG

Za razliku od predhodnih godina Sveti Sava je obeležen u znatno svečanijoj atmosferi, sa bogatim kulturno-zabavnim programom i nastupima učenika škola.

Predstava u Osnovnoj školi
Predstava u Osnovnoj školi

U PU ”Poletarac” najmlađi su recitovali pesme i pričali priče o Svetom Savi, osnovci OŠ ”Dobrila Stambolić” za sve goste pripremili su predstavu ”Vrtlog” (mjuzikl), dok su srednjoškolci odigrali predstavu „Kako je Rastko postao Sava“, koja je oduševila publiku.

SS
Predstava u Srednjoj školi

 

Savindan je u ime opštine Svrljig čestitala predsednica opštine Jelena Trifunović.

Praznik Sveti Sava, Dan duhovnosti i školska slava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 90-ih godina prošlog veka ponovo se vraća kao školska slava.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *