U MIRU I SLOZI

Obeležena školska slava „Sveti Sava“

Broj pregleda

Prosvetne ustanove u Svrljigu obeležile su danas Svetog Savu – školsku slavu svečanim priredbama i uz sečenje slavskog kolača.

SVETI-SAVA-SVRLJIG

Za razliku od predhodnih godina Sveti Sava je obeležen u znatno svečanijoj atmosferi, sa bogatim kulturno-zabavnim programom i nastupima učenika škola.

Predstava u Osnovnoj školi
Predstava u Osnovnoj školi

U PU “Poletarac“ najmlađi su recitovali pesme i pričali priče o Svetom Savi, osnovci OŠ “Dobrila Stambolić“ za sve goste pripremili su predstavu “Vrtlog“ (mjuzikl), dok su srednjoškolci odigrali predstavu „Kako je Rastko postao Sava“, koja je oduševila publiku.

SS
Predstava u Srednjoj školi

 

Savindan je u ime opštine Svrljig čestitala predsednica opštine Jelena Trifunović.

Praznik Sveti Sava, Dan duhovnosti i školska slava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 90-ih godina prošlog veka ponovo se vraća kao školska slava.

Pročitajte i

OŠ DOBRILA STAMBOLIĆ: Dobro došla deco!

Juče je u dvorištu OŠ ,,Dobrila Stambolić” priređen svečani prijem đaka prvaka.  Roditelje i decu pozdravili su direktor OŠ ,,Dobrila Stambolić” prof. Milan Bogdanović i

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *