ČETIRI DOKAZA
Broj pregleda

Evo zašto će 2015. biti najteža godina još od devedesetih

Dolaze teška i oskudna vremena – to je opšta ocena kada se govori o onome što građane Srbije čeka u 2015. godini. Dodatni pad standarda i gubitak posla su najizvesniji scenariji u narednih godinu dana, pišu 24 sata.

421080_briga03rasfoto-nebojsa-markovic_f

Ekonomista Ljubomir Madžar za “24 sata” kaže da će na kvalitet života uticati pad vrednosti dinara u odnosu na evro i smanjenje plate i penzije. U prevodu, veće rate za kredit i manje mesa na trpezi.

Evro

U godini pred nama očekuje se dalji pad vrednosti domaće valute, koji će za sobom povući pre svega rast cena i pad kupovne moći. Očekivani prosek vrednosti dinara u odnosu na evro je 121 dinar. Ovakva situacija će najviše pogoditi one koji su se zadužili u devizama.

Plate

Za zaposlene u javnom sektoru, kao i za penzionere, nema nedoumica oko visine zarada. Njihova sudbina je već rešena u ovoj godini. Smanjenje plata za 10 odsto ostaće na snazi i u 2015. Tako će, na primer, svi koji su primali 40.000 dinara, tokom cele sledeće godine dobijati 4.000 manje.

Kupovna moć

Ova godina nije donela veliku inflaciju koja sa sobom nosi i rast cena. U 2015. zaposleni u javnom sektoru i penzioneri ulaze, međutim, sa manjim primanjima, što će se svakako odraziti na kupovnu moć.

Otpuštanja

Budžetom za 2015. Vlada Srbije planira da smanji izdvajanja za zarade u javnom sektoru i to racionalizacijom broja zaposlenih. Prema našoj računici, bez posla bi trebalo da ostane oko 7.000 ljudi.

(Blic)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

1 Komentara

  • Upravu g.LJUBOMIRE to si upravu za sve to je kriva vladajuca garnitura na čelo s SNS i A.Vučica zato su gradjani republike Srbije dali glas zasmanjene plata penzija evro u 120 din sve poskupelo itd itd SRPSKA RADIKALNA STRANKA poziva sve nezadovoljne gradjane Srbije,penzionere ,prosvetare,privatnike,političke stranke ,i ostale nezadovoljne da oteramo na istorisko smetliste u istoriju SNS i A.VUCICA i T.NIKOLICA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *