Search
Close this search box.
USRED ZIME
Broj pregleda

Iskopali zmijsko gnezdo

Podeli sa prijateljima:

Radnici Elektrodistribucije Svrljig prilikom izvođenja radova na postavljanju bandera naleteli na zmijsko gnezdo u ataru sela Tijovac.

Zmije-u-Tijovcu
Foto: Facebook

Radnici su slučajno, u blizini bandere koja je pala, pronašli zmijsko gnezdo.

U tom trenutku naleteli smo na dve zmije, ali predpostavljamo da ih je bilo više, kažu radnici ED Svrljig.

zmije-tijovac

Zmije naših krajeva u toku zime hiberniraju – spavaju zimski san. Većina vrsta se razmnožava jajima. Kod nas samo otrovnice (šarka i poskok) rađaju žive mlade. Imaju relativno dug vek. Pripadnici vrsta male veličine tela žive i do 12 godina, dok krupnije zmije mogu živeti do 40, pa i više godina. Žive uglavnom na suvim sunčanim mestima. Neke provode većinu vremena u vodi ili pored vode, a neke kopaju hodnike u zemlji i retko se pojavljuju na površini (kao što je crvolika zmija).

Napadaju samo kad su ugrožene.

Pronađene zmije su se sporo kretale, verovatno paralizovane spoljašnjom temperaturom.

3 Komentara

  1. Ovakvi radni uslovi radnika Elektrodistribucije Svrljig samo ukazuju da se njihovom statusu ne treba prilaziti, već da se treba tražiti racionalizacija na nivou srednjeg i višeg menadžmenta, prilikom sredjivanja velikih javnih preduzeća i sistema. Na terenu kod sela Tijovac, ove zmije su bile umrtvljene zbog niske temperature, ali ova situacija sa elementarnom nepogodom pokazuje da su zmije u ljudskim dušama prosiktale kad im vreme nije. Sada je potrebno pokazati svu veličinu solidarnosti sa stradalnicima u odsečenim selima, pa pozivam da se razlike u političkim stavovima trenutno odgurnu u stranu i udruži se svo što je ljudskog i materijlnog u opštini pa da se pomogne odsečenim selima. Dajte da se traži pomoć od Srpsko-ruskog humanitarnog centra, od svih državnih službi koje su nadležne za pružanje pomoći ljudima koji su ovakvu nesreću doživeli, ali i od naše dijaspore, kroz SPC. Povezujmo ljude i sada neka oni pomognu ovim našim selima, a onda naleto neka dodju kao gosti tih istih sela pa da uživaju u belmužu, janiji i sličnim djakonijama iz ove naše lepote. Živeo Svrljig!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast!

VEST GODINE: ODOBRENO DVA MILIONA DOLARA SVRLJIGU

Sportski dani

Uspešno završen turnir u Crnoljevici

Lokalni izbori 2024

Narodna poslanica i potpredsednica GO SNS Nevena Đurić u poseti šestočlanoj porodici

Politika

Razrešena pomoćnica predsednika opštine Svrljig

Sport

Igrači 2014. Škole fudbala “Aca Menta” Svrljig prvaci Fair play B lige Niš

Sportske vesti

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga od Jedinstva

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano