USRED ZIME
Broj pregleda

Iskopali zmijsko gnezdo

Radnici Elektrodistribucije Svrljig prilikom izvođenja radova na postavljanju bandera naleteli na zmijsko gnezdo u ataru sela Tijovac.

Zmije-u-Tijovcu
Foto: Facebook

Radnici su slučajno, u blizini bandere koja je pala, pronašli zmijsko gnezdo.

U tom trenutku naleteli smo na dve zmije, ali predpostavljamo da ih je bilo više, kažu radnici ED Svrljig.

zmije-tijovac

Zmije naših krajeva u toku zime hiberniraju – spavaju zimski san. Većina vrsta se razmnožava jajima. Kod nas samo otrovnice (šarka i poskok) rađaju žive mlade. Imaju relativno dug vek. Pripadnici vrsta male veličine tela žive i do 12 godina, dok krupnije zmije mogu živeti do 40, pa i više godina. Žive uglavnom na suvim sunčanim mestima. Neke provode većinu vremena u vodi ili pored vode, a neke kopaju hodnike u zemlji i retko se pojavljuju na površini (kao što je crvolika zmija).

Napadaju samo kad su ugrožene.

Pronađene zmije su se sporo kretale, verovatno paralizovane spoljašnjom temperaturom.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

3 Komentara

  • Ovakvi radni uslovi radnika Elektrodistribucije Svrljig samo ukazuju da se njihovom statusu ne treba prilaziti, već da se treba tražiti racionalizacija na nivou srednjeg i višeg menadžmenta, prilikom sredjivanja velikih javnih preduzeća i sistema. Na terenu kod sela Tijovac, ove zmije su bile umrtvljene zbog niske temperature, ali ova situacija sa elementarnom nepogodom pokazuje da su zmije u ljudskim dušama prosiktale kad im vreme nije. Sada je potrebno pokazati svu veličinu solidarnosti sa stradalnicima u odsečenim selima, pa pozivam da se razlike u političkim stavovima trenutno odgurnu u stranu i udruži se svo što je ljudskog i materijlnog u opštini pa da se pomogne odsečenim selima. Dajte da se traži pomoć od Srpsko-ruskog humanitarnog centra, od svih državnih službi koje su nadležne za pružanje pomoći ljudima koji su ovakvu nesreću doživeli, ali i od naše dijaspore, kroz SPC. Povezujmo ljude i sada neka oni pomognu ovim našim selima, a onda naleto neka dodju kao gosti tih istih sela pa da uživaju u belmužu, janiji i sličnim djakonijama iz ove naše lepote. Živeo Svrljig!!!.

  • Trebali su leti da menjaju sve to a oni JOK.Direktor u svrljigu u distribuciji da podnese ostavku

  • Bravo Miroslave.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *