Search
Close this search box.
STEZANJE KAIŠA
Broj pregleda

U ovom mesecu prva isplata smanjenih plata i penzija

Podeli sa prijateljima:

Zaposlenima u javnom sektoru i jednom delu penzionera u decembru će prvi put biti smanjena primanja po osnovu novih mera Vlade Srbije za postizanje uštede u budžetu.

foto ilustracija

Propisi o smanjenju plata u javnom sektoru i penzija su u primeni od 1. novembra, a država na taj način planira da u budžetu godišnje uštedi ukupno oko 400 miliona evra, odnosno mesečno oko 33 miliona evra, kako bi smanjila fiskalni deficit.

Primenom tih propisa prestao je da važi solidarni porez kojim su od 1. januara 2014. do decembarskih isplata bile smanjenje plate zaposlenih u javnom sektoru veće od 60.000 dinara. Smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara Vlada Srbije je, kao meru stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija, oročila do kraja 2017. godine.

Plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara su smanjene lineralno po stopi od 10 odsto, dok su penzije smanjene tako što je iznos veći od 25.000 dinara smanjen po stopi od 22 odsto, a iznos veći od 40.000 dinara po stopi od 25 odsto. Zarade u javnom sektoru su smanjene zaposlenima u direktnim i indirektnim korisnicima budžeta, organizacijama za obevezno socijalno osiguranje, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, preduzećima u većinskom državnom vlasnistvu, javnim agencijama i Narodnoj banci Srbije.

Stezanje kaiša je počelo
Stezanje kaiša je počelo

Njima su, pored plata, po stopi od 10 odsto smanjena i druga stalna primanja veća od 25.000 dinara, kao što su naknade za članstva u organima upavljanja i nadzora, radnim grupama, savetima i komisijama. Od smanjenja mesečnih primanja izuzeto je 61 odsto penizonara, odnosno oko miliona do ukupno 1,7 miliona penzionera, čije su penzije do 25.000 dinara. Iz budžeta se sada Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje obezbeđuju dotacije u iznosu od oko 40 odsto potrebnih sredstava za isplatu penzija.

(Blic)

4 Komentara

  1. Predlog uredništvu ovih online novina da se posvete analizi potrošnje u danima po isplati umanjenih plata i penzija u Svrljigu. Evo sada prostora da se pokaže kako će se smanjene plate i penzije potrošiti, ko će od zainteresovanih strana dobiti više, isto ili manje nego do sada, a lepo bi bilo pokazati kako će se opštinska uprava usmeriti ka poboljšanju poslovnog ambijenta, gde ćete upravo VI novinari snimiti promenu stanja. Videćemo kako ćete prikazati životne promene u opštini Svrljig, koje će se desiti smanjenjem plata i penzija. Jednostavno rečeno, videćemo kako ćete VI novinari prikazati reakciju privatnog sektora na teritoriji opštine Svrljig na smanjenje plata i penzija. Živela Srbija i naš Svrljig!!!.

  2. nije bitna plata koju imate vazno je imati kacelariju narodnog poslanika i njegovu sekretaricu pa kad vi nestanu love odmah u kancelariju bar ce se ogrejete ako nema para.

  3. Sramota i bruka velika vladajucu garnituru na celom sa SNS ,pa sada neka vide oni koji su glasali za Vucica dal ce glasati opet zato neka podnese ostavku i raspise izbore jer gradjani Srbije nece vise SNS i Vucica na celu Vlade Dole SNS ziveo Vojislav Sesalj i SRPSKA RADIKALNA STRANKA

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano