Search
Close this search box.
SREĆNA SLAVA
Broj pregleda

Danas su Sveti Vrači

Podeli sa prijateljima:

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Sveti-Vraci

Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obeležava se danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

„Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

2 Komentara

  1. .Sv.VRAČ NEKA POMOGNE I DA OVI ODU S VLASTI,JER DOLASKOM Dr.Prof.VOJISLAV ŠEŠELJ PALA VLAST I VLADA U OSTAVCI NA CELO SA SNS.ZIVELA VELIKA SRBIJA I VOJA ŠEŠELJ

    1. Molite se Svetim Vračima da vam pomognu tako što će se izlečiti dr. Vojislav Šešelj. Ukoliko ona njegova dva karcinoma pobede, bićete samo u fragmentima na političkoj sceni Srbije, a u istoriji Srbije samo će se on, Šešelj pamtiti zbog svoje specifične težine političkog delovanja. Svi vi ostali članovi SRS bez njega nestajete i iz kolektivnog sećanja ovog naroda koliko za polovine desetleća. Živeo Svrljig!!!!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano