DO 31. DECEMBRA
Broj pregleda

Konkurs „Fruits and Berries“ za voćare

Danski program razvoja voćarstva na jugu Srbije „Fruits and Berries“ raspisao je novi konkurs za korišćenje sredstava za unapređenje proizvodnje, prerade i plasmana višnje, šljive, trešnje, maline, borovnice, jagode i kupine, prenosi internet portal „Jugmedia“.

Fruit and Berries
Fruits and Berries

Konkurs će biti otvoren do 31. decembra, a podsticajna sredstva su namenjena voćarima sa područja Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga.

Voćari mogu da konkurišu za pomoć pri kupovini opreme i mehanizacije i za podizanje proizvodnih i matičnih zasada voća.

Za kupovinu oreme i mehanizacije minimalni iznos podsticajnih sredstava može da iznosi 50.000 dinara, a maksimalni iznos pomoći je 20 miliona dinara.

Makismalni iznos podstizacajnih sredstava za podizanje matičnih zasada iznosi tri miliona dinara.

Podsticaji za podizanje proizvodnih zasada voća nisu ograničeni novčanim iznosima, već površinom zasada.

Najmanja površina proizvodnog zasada za koju se može dobiti subvencija iznosi 10 ari po vrsti jagodičastih voćaka i 30 ari po vrsti koštičavih voćaka, a najveća površina za koju može da se dobije podsticaj je 10 hektara za zasade koštičavog voća i pet hektara za zasade jagodičastog voća.

Za pomoć prilikom konkurisanja zainteresovani voćari mogu da se obrate konsultatnima programa „Fruits and Berries“, a dodatne informacije mogu da se dobiju i na sajtu ovog programa i sajtu Ministarstva poljoprivrede.

(Jugmedia)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

4 Komentara

  • Ovo je mogućnost da se sa jedne strane okupe proizvodjači naznačenog voća na teritoriji opštine Svrljig, a da se sa druge strane nadje Marko Mladenović i ZZ”Svrljižanka”, sa mnogo mladih ljudi koji će otići i učiti na obuci o izradi i realizaciji projekata. Voćari će dobiti stručnu pomoć od Marka Mladenovića i njegovih saradnika iz Zadruge i Kancelarije za mlade, oko ispisa potrebnih dokumenata za konkurisanje, mladi će dobiti prostor za rad na konkretnim poslovima izrade konkursne dokumentacije, a kroz taj spoj će se razviti selekcija onih kojima taj posao baš dobro ide i imaju mogućnosti da i dalje ostanu u njemu, kako bi se jednog dana potvrdili na uspelim projektima i dobili reference koje će ih odvesti dalje u tom projektnom svetu. Voćarima će svaka takva pomoć dobro doći jer se neće zadržati kod ovog konkursa, već će ići dalje na poslovne kontakte a moće da se desi i prepoznavanje dobrog servis u Zadruzi i Kancelariji za mlade, za druge usluge u razvoju promocije i marketinga za svo voće koje će roditi – a što rodi to treba i prodati (sada se otvara veliko tržište Rusije pa eto još više potreba za spajanjem voćara i nezaposlene mladosti iz samog Svrljiga, ali i iz svih okolnih sela). Živeo Svrljig!!!.

  • Gde li živi ovaj Miroslav Jović i čime li se bavi? To da saznam, pa mogu i da umrem posle.

    • Poštovani g-dine Stočar, hvala na komentaru. A ovde bih da spojim i komentar cenjenog SAMO KAŽEM, ……..ili je ironičan ili ……pa ću nagraditi obojicu sa BINGO!!!. Dobili ste odgovor i verujem da sada shvatate da nisam vredan umiranja. Živeo Svrljig!!!! i sećanje na Branislava Nušića.

  • Zivi u masti…Ili je ironican ili je hipik i ja se pitam,gde zivi…

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *