ISTORIJA I TURIZAM
Broj pregleda

Izložba o arheološkom nalazištu Timacum Maius

U niškoj Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u četvrtak, 9. oktobra u 18 sati održana je izložba “Svrljig i istočna Srbija kroz vekove, od Paleolita do danas“.

Timacum-Maius

Ova izložba prezentovala je priču o istočnoj Srbiji kroz vekove i o iskopavanjima srpskih i francuskih arheologa poslednjih nekoliko godina na lokalitetu Timacum Maius, koji se nalazi u Niševcu, u blizini Svrljiga.

Izložbu je otvorila Viržini Manfroni, ataše za univerzitetsku i naučnu saradnju Francuskog instituta u Beogradu, koja je rekla da je ova izložba plod veoma uspešne višegodišnje saradnje dva instituta, u Beogradu i Bordou.

Predavanje

Podsetimo, u ataru svrljiškog sela Niševac arheolozi su 2010. godine otkrili prvu stanicu od antičkog Naisusa ka Dunavu koja datira sa početka 2. veka.

ISTORIJAIzložbi su prisustvovali predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović, narodni poslanik Milija Miletić, direktor Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig Zoran Gavrilović i rukovodilac Zavičajne muzejske zbirke u Svrljigu Slaviša Milivojević.

Izložbu su organizovali Francuski institutu u Nišu i Narodna biblioteka “Stevan Sremac” u saradnji sa Institutom za balkanska istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

1 Komentara

  • Pa ovaj Milija ne izbija iz Svrljig, strah ga damu ne uzmu vlast ovi njegovi proleteri. Vidi se da nije bio sposoban za Bograd i džaba je govorio narodu daće da otuda pomogne Svrljig osim štoje pomogao samom sebi. Neka barem dođe u Svrljig jer tomuje najveći nivo da barem ne pravi dva troške građanima (kad ih bar ništa ne pomaže) a tamo neka dođe neko pismeniji i sposobniji da makart nešto učini za ovu posrnulu opštinu.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *