Svrljiške novine

SARADNJA
Broj pregleda

Delegacija iz Kazakstana u poseti Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Predsednica opštine Svrljig, Jelena Trifunović, danas je ugostila delegaciju grada Ustk Kamenogorsk iz Kazakstana. Povod posete je jačanje saradnje i razmena iskustava dva naroda u privredi, turizmu i poljoprivredi.

Poseta

Opštinu Svrljig i predsednicu Jelenu Trifunović danas su posetili Genadi Leonidovič – predsednik komiteta zaštite životne sredine grada Ustk Kamenogorsk i Gulzet Alabejeva – član gradskog kimata zadužena za zaštitu životne sredine iz istog grada.

Predsednica opštine upoznala je goste o stanju u svrljiškoj privredi, poljoprivredi i naporima koje ova mala opština ulaže za razvoj ostalih grana, uključujući i turizam kao buduću razvojnu šansu Svrljiga.

Kancelarija-Predsednice

Ona je istakla i značaj mera koje sprovodi opština Svrljig za razvoj sela i njihovo očuvanje, te ostanak i osnivanje porodica na selu i u samom gradskom naselju.

Gosti su istakli da se njihova država suočava sa sličnim problemima, da mladi odlaze iz sela i manjih varoši u grad u potrazi za boljim životom i poslom, te da se retko vraćaju rodnoj grudi, pa sela ostaju pusta a veliki centri postaju još veći.

Pomocnik-i-gost

Leonidovič kaže da opština Svrljig ima veoma dobar geografski položaj za uzgajanje mnogih kultura, ali i za razvoj turizma, imajući u vidu blizinu Stare planine i Babinog zuba, te da je prava ekonomska šansa u tome.

Svrljig je jako lepo mesto. Od poljoprivrede i turizma zaista imate šta da ponudite, a ujedno ste i dobri domaćini, istakao je Leonidovič.

Direktor-CTKS-Svrljig

Inače, loši vremenski uslovi sprečili su goste iz dalekog Kazakstana da obiđu i spoznaju lepote svrljiškog kraja, za koji se kaže da su jedinstvene u Srbiji. Oni su imali priliku da, u salonu Centra za turizam, kulturu i sport, gde ih je srdačno dočekao direktor Zoran Gavrilović, Svrljig bliže upoznaju – kroz kratkometražni film o Svrljigu koji je za ovu priliku izrađen na ruskom jeziku.

Poseta-Kulturnom-centru

Na kraju, pored skromnog dočeka uz pogaču i so priređen je i mini nastup KUD ‘’Svrljig’’ koje je izvelo igre iz svrljiškog kraja.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Mexico

Uživajte u spektaklu meksičke kulture: Humanitarni koncert u Svrljigu!

Sport

Svrljiški teniseri briljiraju na turnirima: Novi uspeh u Niškoj Banji

Srećna slava

Lovačko udruženje Dr Milenko Hadžić Svrljig obeležava slavu i 125 godina postojanja

Sport

U sredu FK Svrljig igra vanredno kolo

Susret sa predsednikom

Deca iz OŠ ,,Dobrila Stambolić” posetila Opštinu u okviru obeležavanja ,,Dečje nedelje”

Na pomolu lokalni izbori?

MILETIĆ POZVAO PREDSEDNIKA OPŠTINE SVRLJIG DA PODNESE OSTAVKU UZ PORUKU: VREME JE DA SE NAROD PITA!

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Susret sa predsednikom

Deca iz OŠ ,,Dobrila Stambolić” posetila Opštinu u okviru obeležavanja ,,Dečje nedelje”

Politika

Radno i za Novu godinu! Predsednik opštine obišao dežurne službe

Privreda

Predstavnici Opštine Svrljig u okviru kampanje ,,Podrška lokalnim privrednicima” posetili firmu ,,Status”

Privreda

Razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta prioritet svih prioriteta

Telefonska izjava

Svrljig i dalje bezbedna opština jer nema zaraženih korona virusom (VIDEO)

VIDEO

Svi koji dođu iz inostranstva da budu u samoizolaciji!

Solidarnost

Poziv vlasnicima prodavnica i marketa da otvore svoje radnje u nedelju od 04 do 07 časova

APEL NADLEŽNIMA

TRIFUNOVIĆ: Poslodavci oslobdite majke dece mlađe od 12 godina radnih obaveza

3 Responses

  1. Mislim da ste uvredili delegaciju iz KAZAHSTANA time sto niste pravilno napisali ime njihove drzave

  2. Проверено, може и једно и друго.
    Казакстан – Казахстан

    1. Poštovani g-dine Sladjan, ukoliko može da se koristi i jedno i drugo, kako bi sa vašeg stanovišta moglo da se pomogne obema stranama u razvoju turizma. Ja bih, za početak proverio da li oni imaju u okviru svojih nacionalnih instrumenata GAJDE. Ukoliko ih ima i u najmanjem nivou zastupljenosti pozvao bih njihove najbolje predstavnike na Sabor gajdara, kao i poslao najbolje svrljiške gajdare da sviraju uz naš KUD na promociji Svrljiga, tamo u Kazahstanu. Šta vi mislite poštovani Sladjane kako bi bilo da pozovemo njihove pčelare da saradjuju sa Udruženjem pčelara iz Svrljiga, kako bi se med iz ove dve države plasirao na tržište Ruske Federacije i Belorusije, kao država članica Carinske Unije. Možda bi mogli da budemo domaćini i deci Kazahstana na Dečijem festivalu, odnosno da na Vidovdanskom turniru u malom fudbalu ugostimo po jednu ekipu u svakoj kategorii iz te daleke zemlje, a ucilju internacionalizacije ovog najstarijeg turnra u malom fudbalu u Srbiji. Šta na sve ovo kažete g-dine Sladjan????. Verujem da ste i vi imali neki predlog unapredjenja medjusobnih odnosa dveju država, u turizmu ili poljoprivredi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *