Kultura: 20 godina Etnokulturološke radionice

SVRLJIG - MALČA

Proteklog petka Etnokulturološka radionica obeležila je 20 godina od osnivanja.

c3

Ova konferencija koja je imala svečani, ali i radni karatker održana je u ”Vinskom selu Malča”.

Od osnivanja Radionce održano je osam međunarodnih naučnih konferencija, sa više od 300 saopštenja i diskusija.

U ovom periodu, u izdanju Radionice, objavljeno je 18 svezaka Etnokulturološkog zbornika, 6 knjiga ”Kulturne istorije Svrljiga”, kao i 7 ”Priloga kulturnoj Istoriji Svrljiga” i knjiga pod nazivom ”Uspon Svrljiga”.

Radionica

Kao posebno izdanje štampana je publikacija ”Svrljiško Jevanđelje” iz 13. veka.

Inače, na ovoj jubilarnoj konferenciji, kao i na predhodnim učestvovali su i dali doprinos u radu mnogi naučni radnici i istraživači iz Srbije i drugih zemalja.

Povezano

2 Komentari

  • Polazeći od informacije:
    Od ukupno šest projekata sa kojima je konkurisao Centar za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig, na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, za finansiranje i sufinansiranje projekata, Ministarstvo je podržalo četiri: “Sabor gajdaša“, “Bdenje“, “Dani Gordane Todorović“ i “Tehničko-informaciono opremanje Biblioteke“.

    Ministarsto će sufinansirati “Sabor gajdaša“ sa 150.000 dinara, “Bdenje“ sa 100.000 dinara, “Dani Gordane Todorović“ sa 110.000 dinara i za “Tehničko-informacioni opremanje Biblioteke“ opredeljeno je 100.940 dinara.

    pozivam sve ljudske i materijalne resurse Etnokulturološke radionice, da se udruže sa Centrom za turizam, kulturu i sport, kako bi se zajedničkim snagama proizveli mnogi projektni predlozi. Dosadašnji rezultati su dobra osnova da se dalje grade projektni predlozi za navedeno Ministarstvo ali i za druge donatore. Ovde prvenstveno mislim na medjunarodne donatore, a kako su ljudski i materijalni resursi jedne i druge strane nedovoljni da bi se napravio iskorak ka većim projektima, najbolje rešenje je udruživanje raspoloživih snaga. Tim putem može se mnogo toga učiniti za čitavu teritoriju opštine Svrljig, pa neka ovo bude otvoren poziv za sve dobronamernike sa obe pomenute strane. Živeo Svrljig i Svrljižani!!!!!.

  • Sramota.
    Naucni skup koji je baziran na istrazivanju svrljiske opstine proslavio godisnjicu u Nisu

Komentar

Your email address will not be published.