8. AVGUST
Broj pregleda

Obeležena slava u hramu Svete Petke u Izvoru

U hramu Svete Petke u selu Izvor, nadomak Svrljiga, presecanjem slavskog kolača, liturgijom i litijom danas je obeležena slava u čast Svete prebodobne mučenice Paraskeve. 

Sveta Petka Izvor

Povodom seoske i hramovne slave selo su posetili predsednica opštine Svrljig, Jelena Trifunović i narodni poslanik, Milija Miletić, kao i mnogobrojni vernici iz svrljiške opštine i okoline.

Hram-Izvor

Svetu liturgiju služio je sveštenik Zoran Sudimac, a kolača za narednu godinu preuzeo je narodni poslanik, Milija Miletić.

Čast mi je da preuzmem obavezu kolačara za narednu godinu i nadam se da ćemo na ovom mestu biti u još većem broju, istakao je Miletić.

Hram Svete Paraskeve na Vrelu nalazi se na oko dva kilometrara jugoistočno od sela, na manjem uzvišenju kraj jakog izvora nazvanog Vrelo, opkoljenog brojnim starim hrastovima i jelama. A zahvaljujući uzvišenju,a i veličini objekta,hram dominira ovim krajem i vidljiv je sa velike udaljenosti.

Litija

Zanimljivo je istaći da ovaj hram ima sličnosti sa crkvom u Boljevcu i sa nekim crkvama u okolini Beograda,posebno sa crkvom u selu Vinči podignutom 1852. i u Velikoj Moštanici iz 1858.godine.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *