Search
Close this search box.
SVRLJIG NAJVIŠE IZDVAJA ZA POLJOPRIVREDU
Broj pregleda

Regionalne agrarne politike

Podeli sa prijateljima:

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije preporučiće Vladi da počne sa kreiranjem regionalnih agrarnih politika i stvaranjem regionalnih prerađivačkih centara, izjavio je predsednik tog odbora, Aleksandar Senić.

sen

On je, nakon završetka dvodnevne sednice tog odbora, koja je održana uSvrljigu, rekao da je u svrljiškoj opštini pre Drugog svetskog rata bilo 70.000 ovaca, a da ih po popisu iz 2012. godine ima oko 12.000, što pokazuje da je došlo do devastacije tog područja.

Podsetio je takođe da je 1961. godine u toj opštini bilo preko 30.000 stanovnika, a da ih danas ima 14.000.

To ukazuje na potrebu da Vlada Srbije mora da počne sa kreiranjem regionalnih agrarnih politika i sa stvaranjem regionalnih prerađivačkih centara – rekao je Senić.

On je dodao da se ne može voditi ista agrarna politika u celoj zemlji i da se ona mora prilagođavati tradiciji, načinu proizvodnje i samim proizvodima koji su karakteristični za određena podneblja, a traže se na tržištu.

sednic

Zaključak je da se mora početi sa vođenjem računa o tome šta na kom podneblju uspeva – ocenio je Senić.

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo održao je dvodnevnu sednicu u Svrljigu, na kojoj je razmatrano oživljavanje sela kroz nepoljoprivredne aktivnosti, razvoj preradnih kapaciteta, očuvanje autohtonih biljnih i životinjskih vrsta i ukrupnjavanje poljoprivrednih područja.

Svrljig je odabran za održavanje sednice, zato što je to jedna od opština koja izdvaja najviše sopstvenih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje, odnosno oko 38 miliona dinara. Iz tih sredstava, kako je rečneo na sednici odbora, pomaže se proizvođačima kroz subvencije, edukacije, u promociji svrljiškog sira, svrljiškog jagnjeta i ostale zdrave hrane.

Opština Svrljig je područje koje ima velike prirodne potencijale za razvoj poljoprivrede, ali, uprkos tome, spada u red nerazvijenih.

blic

Jedan komentar

  1. Samo se niko nije setio da ukaže na to da Svrljig sada ima preko šest hiljada pčelonjih društva i očekivanu proizvodnju od sto do stopedeset tona meda. Ali i da niko nije sagledao bilokakvu mogućnost da se ta proizvodnja unapredi……

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano