Search
Close this search box.
SVRLJIG NAJVIŠE IZDVAJA ZA POLJOPRIVREDU
Broj pregleda

Regionalne agrarne politike

Podeli sa prijateljima:

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije preporučiće Vladi da počne sa kreiranjem regionalnih agrarnih politika i stvaranjem regionalnih prerađivačkih centara, izjavio je predsednik tog odbora, Aleksandar Senić.

sen

On je, nakon završetka dvodnevne sednice tog odbora, koja je održana uSvrljigu, rekao da je u svrljiškoj opštini pre Drugog svetskog rata bilo 70.000 ovaca, a da ih po popisu iz 2012. godine ima oko 12.000, što pokazuje da je došlo do devastacije tog područja.

Podsetio je takođe da je 1961. godine u toj opštini bilo preko 30.000 stanovnika, a da ih danas ima 14.000.

To ukazuje na potrebu da Vlada Srbije mora da počne sa kreiranjem regionalnih agrarnih politika i sa stvaranjem regionalnih prerađivačkih centara – rekao je Senić.

On je dodao da se ne može voditi ista agrarna politika u celoj zemlji i da se ona mora prilagođavati tradiciji, načinu proizvodnje i samim proizvodima koji su karakteristični za određena podneblja, a traže se na tržištu.

sednic

Zaključak je da se mora početi sa vođenjem računa o tome šta na kom podneblju uspeva – ocenio je Senić.

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo održao je dvodnevnu sednicu u Svrljigu, na kojoj je razmatrano oživljavanje sela kroz nepoljoprivredne aktivnosti, razvoj preradnih kapaciteta, očuvanje autohtonih biljnih i životinjskih vrsta i ukrupnjavanje poljoprivrednih područja.

Svrljig je odabran za održavanje sednice, zato što je to jedna od opština koja izdvaja najviše sopstvenih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje, odnosno oko 38 miliona dinara. Iz tih sredstava, kako je rečneo na sednici odbora, pomaže se proizvođačima kroz subvencije, edukacije, u promociji svrljiškog sira, svrljiškog jagnjeta i ostale zdrave hrane.

Opština Svrljig je područje koje ima velike prirodne potencijale za razvoj poljoprivrede, ali, uprkos tome, spada u red nerazvijenih.

blic

One Response

  1. Samo se niko nije setio da ukaže na to da Svrljig sada ima preko šest hiljada pčelonjih društva i očekivanu proizvodnju od sto do stopedeset tona meda. Ali i da niko nije sagledao bilokakvu mogućnost da se ta proizvodnja unapredi……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobro došli

Kupališni kompleks “Bazeni Pastirište” otvoren za posetioce

CTKS Svrljig

KULTURA: 20. LIKOVNA KOLONIJA ,,ARS TIMACUM”

ZABAVA DO ZORE!

BOBAN ZDRAVKOVIĆ, DRAGANA MIRKOVIĆ I ZORANA MIĆANOVIĆ NA 18. BELMUŽIJADI

Vidimo se

Najava: 18. Belmužijada u Svrljigu prve nedelje avgusta

Javni poziv

Poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja do 8. jula

Na Vidovdan

Međunarodni festival folklora “Igra kolo kraj Timoka” u Svrljigu 28. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano