Search
Close this search box.
POMOĆ VLADE I MINISTARSTVA!?
Broj pregleda

Poslanici zasedali u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo zasedao je juče i danas u Svrljigu i tom prilikom razmatrao oživljavanje sela kroz nepoljoprivredne aktivnosti, razvoj preradnih kapaciteta, očuvanje autohtonih biljnih i životiljskih vrsta i ukrupnjavanje poljoprivrednih područja.

Milja-i-Senic

Opština Svrljig izdvaja blizu 10% iz budžeta u Fond za razvoj poljoprivrede. Ta sredstva namenjena su za pomoć poljoprivrednicima i poljoprivrednim proizviđačima i daju se u vidu subvencija.

Kroz određene odluke želimo da se naš poljoprivrednik oseća slobodnim i da bude pripremljen za tržišnu utakmicu i za Evropske fondove. Najbitnije je da svi koji se bave poljoprivredom solidno žive od svog rada, naglasio je Miletić i rekao da je za Svrljig bitno da promoviše svoje brednove sir, belmuž i jagnje i zdravu hranu.

zasedanje

Aleksandar Senić predsednik Odbora naglasio je da je problem raseljavanje stanovništva svih ruralnih područja i prosečna starost poljoprivrednika.

Možemo pogledati dva statistička podatka Opštine Svrljig. Broj ovaca pre drugog svetskog rata je bio skoro 70.000, sada je 12.000, broj stanovnika 1961. godine je bio preko 30.000, sada jedva 14.000 stanovnika živi u Svrljigu. Dakle imamo raseljavanje stanovništva na teritoriji svih ruralnih područja. Prosečan poljoprivrednik u opštini Svrljig ima 65 godina što znači da uskoro neće biti onih koji će obrađivati zemlju i baviti se poljoprivredom, istakao je Senić.

senic-a

On je zaključio da Vlada jednostavno mora da donese kroz strategiju i zakonska rešenja da se ulaže u ovakve oblasti i područja i da se ono što je vredno u Srbiji.

Dujovic

Narodni poslanik Saša Dujović, inače jedan od inicijatora da Odbor bude održan u Svrljigu, kaže da je bitno uočiti šta to u Svrljigu a samim tim i u drugim sličnim opštinama nedostaje da bi se poljoprivreda, stočarstvo, voćarstvo razvijalo u pravom smeru.

Fascinantan je podatak da Ministarstvo izdvaja 50 miliona za određene aktivnosti ministarstva kad nije u pitanju direktna poljoprivreda, a da sama opština Svrljig izdvaja 38 miliona dinara što je zaista na čast celom rukovodstvu opštine, istakao je Dujović.

Milija Miletić iskoristio je priliku da narodnim poslanicima i predstavnicima ministarstava predoči još jedan lokalni problem iseljenja sudske jedinice.

milija

Predočiću svim poslanicima i predstavnicima Vlade da podrže da naša sudska jedinica ostane i da se ne ugasi. Sve što je u mojoj moći a u interesu je svih Svrljižana ovom prilikom ću predočiti nadležnima, rekao je Miletić.

Današnja druga sednica sa tačkama dnevnog reda Očuvanje autohtonih bilnih i životinjskih vrsta i Mere za ukrupnjivanje poljoprivrednih područja uspešno je završena u 14 časova.

2 Komentara

  1. Sta se konkretno govorilo i odlucilo po pitanju ukrupnjavanja poseda jer veliki problem nasih malih poljoprivrednika je bas to sto na svojoj njivi jedva mogu da se okrenu traktorom a njive okolo urasle u trnje?

  2. 38 miliona dinara što je zaista na čast celom rukovodstvu opštine, istakao je Dujović. Na cast i sto se stocni fond smanjuje, poljoprivreda propada, a ti milioni koriste da stranka pobedi na izborima.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano