Search
Close this search box.
IPAK TAČNA NAGAĐANJA POJEDINIH MEDIJA!
Broj pregleda

Bobice sa niške pijace nisu otrovne!

Podeli sa prijateljima:

Bobice, nalik aroniji, koje su prošle nedelje kupljene na niškoj kvantaškoj pijaci, bezbedne su po zdravlje ljudi, utvrđeno je ispitivanjem fizičko hemijskih parametara, saopštio je Institut za javno zdravlje u Nišu.

ИЛУСТРАЦИЈА

Toksikološke analize Instituta za javno zdravlje u Nišu pokazale da bobice nalik aroniji, kupljene na kvantašu nisu otrovne.

Javno-komunalno preduzeće Tržnica zatražilo je mišljenje instituta, pa je nakon analize na teške metale utvrdjeno da su sve vrednosti u granicama propisanih.

Uprkos tome na snazi ostaje zabrana prodaje bobičastog voća bez sertifikata na svim pijacama u Nišu.

Izvor: rts

8 Komentara

  1. Ok.nisu otrovne,kako kazete.Naravno verujem vam.Ali te bobice koje se prodaju al imaju one ime,kako se zovu? Da nije trnjina,ona je zdrava,crni glog,takodje je zdrav caj za srcane bolesnike,bobice zove…….sta je to sto se prodaje,da nije palo sa neba pa jos nisu dobile naziv.Ja nisam dosla sa druge planete,ja sam seljanka i razumem se u sve lekovite biljke.

  2. I mene zanima kako se te bobice zovu. Inače na RTS-u su rekli kako je rađen test na teške metale i kako oni nisu prisutni. Zabrana koja je i dalje na snazi navodi me na pomisao da nisu radili test na alkaloide i brojna druga organska jedinjenja koja mogu biti toksična. Papir sa rezultatima analize nije pokazan javnosti. I meni tu nešto smrdi. Rekla bih, zataškavanje problema.

  3. Meni je samo smešo to što nastavnik biologije nije umeo da prepozna bobice. A on važi za najstrožeg u školi. A to što je najzanimljivije on se satima prepirao sa stručnjacima iz te oblasti. Hahaha! Nastavniče, kad ćemo odgovarati, prvo mi pa onda naša deca! Ahahahah!

  4. Svima koji malo razmisle, sve će biti jasno: rađen je test na teške metale (?!), bez utvrđivanja o kojoj se biljci radi i da li je ona otrovna. To je ideja direktora Tržnice Niš i inspekcijskih službi u Nišu kako bi se dobio nekakav test koji će im ići na ruku, bez ulaženja u srž problema (zataškavanje). Niko nije ni tvrdio da ima teških metala i da su bobice otrovne zbog toga. A da je nastavnik biologije utvrdio o kojoj se biljci radi, u to ne sumnja niko, jer to niko nije ni opovrgao, kao ni to da su kupljene na pijaci, da su prodavane bez kontrole i na kraju – nije potvrđeno zvanično o čemu se radi. Zna se jedino da ne sadrže teške metale!!! Ono što sam ja hteo prijavom je postignuto: ne prodaje se lažna aronija na pijaci kao prava, pa bila ona sa teškim metalima, otrovima, alkaloidima, ili bez njih…

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano