Search
Close this search box.
NADA U TURIZMU
Broj pregleda

Pronađeno veliko rimsko kupatilo

Podeli sa prijateljima:

Istraživanjima tokom 2013. godine nastavlja se rad na otkrivanju do sada arhitektonski najsloženijeg objekta na lokalitetatu Niševac – Timacum Maius.

римска-купатила

Reč je o velikom rimskom kupatilu – termama. Do sada istraženi deo termi poseduje dva basena i dve prostorije sa sistemom hipokaustnog grejanja. Oba basena su oštećena radom mehanizacije, tokom skorašnjih melioracijonih radova na levoj obali Svrljiškog Timoka, tako da se o jednom ne moze reći gotovo ništa, za sada, dok je drugi basen registrovanih dimenzija 7 x 3 m. Ovaj basen nije bio grejan te se po svemu sudeći radilo o hladnom kupatilu – frigidarium-u. Unutar spoljnih i unutrašnjih zidova dve prostorije sa hipokaustom, registrovani su keramički tubuli kružnog preseka ugradjeni u zidnu masu, povezani sa hipokaustnim sistemom podnog grejanja, tj. sa hipokaustnom šupljinom. Podnica je bila prekrivena hidrostatičkim malterom debljine oko 30 cm, i kompletno se urušila u hipokaustnu šupljinu. U hipokaustnoj šupljini, pronadjeni su stubići koji su nosili pod objekta između kojih je strujao topao vazduh, potom urušeni delovi tavanice objekta, ostaci oplate zidova i ulomci masivnih keramičkih tubula četvrtastog preseka. Pokretni materijal otkriven u ove dve prostorije ukazuje da je u drugoj polovini 4. veka objekat izgubio prvobitnu funkciju kupatila i da je verovatno je bio korišćen za stanovanje.

Postojanje dobro sačuvanih rimski termi u okviru naselja ukazuje da je aglomeracija u Niševcu nastala planski i da je imala stalne stanovnike sa tipičnim urbanim navikama i potrebama. Tragovi zidne oplate unutar objekta koja je ukrašena bojenjem potvrđuju da je u pitanju i objekat koji odiše izvesnom dozom luksuza. Kada čitavo rimsko kupatilo bude istraženo, potrebno je pristupiti njegovoj konzervaciji i prezentaciji u turističke i naučne svrhe.

Proteklih dana radove na ovom lokalitetu obišli su predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić, njegov zamenik Ljubiša Stojković i predstavnici Centra za turizam, kulturu i sport i direktor ove ustanove Zoran Gavrilović.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano