NADA U TURIZMU

Pronađeno veliko rimsko kupatilo

Broj pregleda

Istraživanjima tokom 2013. godine nastavlja se rad na otkrivanju do sada arhitektonski najsloženijeg objekta na lokalitetatu Niševac – Timacum Maius.

римска-купатила

Reč je o velikom rimskom kupatilu – termama. Do sada istraženi deo termi poseduje dva basena i dve prostorije sa sistemom hipokaustnog grejanja. Oba basena su oštećena radom mehanizacije, tokom skorašnjih melioracijonih radova na levoj obali Svrljiškog Timoka, tako da se o jednom ne moze reći gotovo ništa, za sada, dok je drugi basen registrovanih dimenzija 7 x 3 m. Ovaj basen nije bio grejan te se po svemu sudeći radilo o hladnom kupatilu – frigidarium-u. Unutar spoljnih i unutrašnjih zidova dve prostorije sa hipokaustom, registrovani su keramički tubuli kružnog preseka ugradjeni u zidnu masu, povezani sa hipokaustnim sistemom podnog grejanja, tj. sa hipokaustnom šupljinom. Podnica je bila prekrivena hidrostatičkim malterom debljine oko 30 cm, i kompletno se urušila u hipokaustnu šupljinu. U hipokaustnoj šupljini, pronadjeni su stubići koji su nosili pod objekta između kojih je strujao topao vazduh, potom urušeni delovi tavanice objekta, ostaci oplate zidova i ulomci masivnih keramičkih tubula četvrtastog preseka. Pokretni materijal otkriven u ove dve prostorije ukazuje da je u drugoj polovini 4. veka objekat izgubio prvobitnu funkciju kupatila i da je verovatno je bio korišćen za stanovanje.

Postojanje dobro sačuvanih rimski termi u okviru naselja ukazuje da je aglomeracija u Niševcu nastala planski i da je imala stalne stanovnike sa tipičnim urbanim navikama i potrebama. Tragovi zidne oplate unutar objekta koja je ukrašena bojenjem potvrđuju da je u pitanju i objekat koji odiše izvesnom dozom luksuza. Kada čitavo rimsko kupatilo bude istraženo, potrebno je pristupiti njegovoj konzervaciji i prezentaciji u turističke i naučne svrhe.

Proteklih dana radove na ovom lokalitetu obišli su predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić, njegov zamenik Ljubiša Stojković i predstavnici Centra za turizam, kulturu i sport i direktor ove ustanove Zoran Gavrilović.

Pročitajte i

Razdvaja se Centar za turizam, kulturu i sport

Delegacija Opštine Svrljig predvođena narodnim poslanikom Milijom Miletićem danas se u Beogradu sastala sa državnim sekretarom Miroslavom Kneževićem u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacijei kako

1 Komentar

  • arheo park buduci

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *