USPEH ZA PAMĆENJE
Broj pregleda

Održana prva „Janijada“

U subotu, 17. avgusta, u selu Lukovo kraj Svrljiga održana je prva promotivna privredno-turistička i kulturna manifestacija „Janijada“, inače jedina u Srbiji koja se organizuje na ovim prostorima.

Odrzana-Janijada

Između Stare planine, Svrljiga i Knjaževca u selu Lukovu održana je prva promotivna turističko privredna i kulturna manifestacija i narodni Sabor „Janijada“.

janijada

Oko 3000 posetilaca iz svih krajeva jugoistočne Srbije okupilo se na proplanku pored stare seokse škole gde je i održana manifestacija „Janijada“. Bogat kulturno zabavni program i kazani puni janije i belmuža mogli ste osetiti odmah po ulasku u prelepo Lukovo. Štandovi nakićeni narodnim stvaralaštvom, etno motivima i promotivnim materijalom „Janijade“ blistali su duboko u noć.

Manifestacija je počela ogromnim narodnim kolom posetilaca, te se kasnije tako i završila.

kolo-gostijiu

U bogatom programu „Janijade“ smenjivali su se brojni orkestri, lokalni pevači i svriači pojedinci. Pevali su i znani i neznani a zabava je trajala dugo, dugo u noć. Pored toga predstavili su i žitelji ostalih sela, oni koji su učestvovali na „Susretima sela“ i spremili najbolje tačke.

sa-susreta

Svojim pesmama ovu manifestaciju uveličali su estradni umetnici Jasna Kočijašević i rođeni lukovac njen suprug Dragoslav Mihajlović – Kanarinac.

kanarinac-i-jasn

Inicijativa za organizacuju ovog Sabora je potekla od Dragoslava Mihajlovića, čoveka rođenog u ovom selu, koji je svoju priliku potražio u belom svetu, i u tome i uspeo. Kanarinac je u znak zahvalnosti svojim lukovcima pevao sa puno emocija i suzama u očima, za sve ono lepo što mu je zavičaj usadio u srce.

milija-predsednik-opstine

Predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić iskoristio je priliku te pozdravio organizatore Sabora i čestitao rođendan Kanarincu, koji je igrom slučaja bio juče, kad i „Janijada“.

Odlučio sam, u dogovoru sa meštanima Lukova, prvenstveno njihovim prvim glasom već legendom narodnog melosa, ovde rođenim, kome je danas i rođendan, Dragoslavom Mihajlovićem Kanarincem, da organizujemo prvu „Janijadu“ manifestaciju kulturno- zabavnog karaktera, sa tendencijom da preraste i u svojevrstan privredni skup, kao što je i „Belmužijada“. – istakao je Miletić.

Po rečima organizatora skupa i žitelja MZ Lukovo, ovolika posećenost nije očekivana, te su za ovaj Sabor bila postavljena samo dva kazan janije, što se nikako ne sme smatrati kao propust već kao uspeh za pamćenje po posećenosti i lekcija organizatorima za iduću godinu.

janija-u-kazanu

Inače, direktor Centra za turizam, kulturu i sport Opštine Svrljig, Zoran Gavrilović,ovom prilikom uručio je zahvalnice selu, organizatorima i najzaslužnijim pojedincima koji su učestvovali u organizaciji Sabora.

janijada

Lukovo je jedno od najstarijih sela svrljiške opštine koje se po nekim turskim zapisima pominje još u 15. veku. Selo koje se nalazi na krajnjem severoistoku opštine, u trouglu između Stare planine, Knjaževca i Svrljiga, okruženo Krivom kruškom, Gabrom, Ćukom i Gorunjskim delom.

GALERIJA

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA