Svrljiške novine

USPEH ZA PAMĆENJE
Broj pregleda

Održana prva „Janijada“

U subotu, 17. avgusta, u selu Lukovo kraj Svrljiga održana je prva promotivna privredno-turistička i kulturna manifestacija „Janijada“, inače jedina u Srbiji koja se organizuje na ovim prostorima.

Odrzana-Janijada

Između Stare planine, Svrljiga i Knjaževca u selu Lukovu održana je prva promotivna turističko privredna i kulturna manifestacija i narodni Sabor „Janijada“.

janijada

Oko 3000 posetilaca iz svih krajeva jugoistočne Srbije okupilo se na proplanku pored stare seokse škole gde je i održana manifestacija „Janijada“. Bogat kulturno zabavni program i kazani puni janije i belmuža mogli ste osetiti odmah po ulasku u prelepo Lukovo. Štandovi nakićeni narodnim stvaralaštvom, etno motivima i promotivnim materijalom „Janijade“ blistali su duboko u noć.

Manifestacija je počela ogromnim narodnim kolom posetilaca, te se kasnije tako i završila.

kolo-gostijiu

U bogatom programu „Janijade“ smenjivali su se brojni orkestri, lokalni pevači i svriači pojedinci. Pevali su i znani i neznani a zabava je trajala dugo, dugo u noć. Pored toga predstavili su i žitelji ostalih sela, oni koji su učestvovali na „Susretima sela“ i spremili najbolje tačke.

sa-susreta

Svojim pesmama ovu manifestaciju uveličali su estradni umetnici Jasna Kočijašević i rođeni lukovac njen suprug Dragoslav Mihajlović – Kanarinac.

kanarinac-i-jasn

Inicijativa za organizacuju ovog Sabora je potekla od Dragoslava Mihajlovića, čoveka rođenog u ovom selu, koji je svoju priliku potražio u belom svetu, i u tome i uspeo. Kanarinac je u znak zahvalnosti svojim lukovcima pevao sa puno emocija i suzama u očima, za sve ono lepo što mu je zavičaj usadio u srce.

milija-predsednik-opstine

Predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić iskoristio je priliku te pozdravio organizatore Sabora i čestitao rođendan Kanarincu, koji je igrom slučaja bio juče, kad i „Janijada“.

Odlučio sam, u dogovoru sa meštanima Lukova, prvenstveno njihovim prvim glasom već legendom narodnog melosa, ovde rođenim, kome je danas i rođendan, Dragoslavom Mihajlovićem Kanarincem, da organizujemo prvu „Janijadu“ manifestaciju kulturno- zabavnog karaktera, sa tendencijom da preraste i u svojevrstan privredni skup, kao što je i „Belmužijada“. – istakao je Miletić.

Po rečima organizatora skupa i žitelja MZ Lukovo, ovolika posećenost nije očekivana, te su za ovaj Sabor bila postavljena samo dva kazan janije, što se nikako ne sme smatrati kao propust već kao uspeh za pamćenje po posećenosti i lekcija organizatorima za iduću godinu.

janija-u-kazanu

Inače, direktor Centra za turizam, kulturu i sport Opštine Svrljig, Zoran Gavrilović,ovom prilikom uručio je zahvalnice selu, organizatorima i najzaslužnijim pojedincima koji su učestvovali u organizaciji Sabora.

janijada

Lukovo je jedno od najstarijih sela svrljiške opštine koje se po nekim turskim zapisima pominje još u 15. veku. Selo koje se nalazi na krajnjem severoistoku opštine, u trouglu između Stare planine, Knjaževca i Svrljiga, okruženo Krivom kruškom, Gabrom, Ćukom i Gorunjskim delom.

GALERIJA

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

8 Komentara

  • Prosek starosti posetilaca 100 godina

  • Све честитке организаторима . Хвала свима који су се одазвали позиву . За место као што је Луково ово је огроман скуп . За Општину Сврљиг потенцијално значајна промотивна шанса . Нас Луковаца је мало само смо правилно распоређени . Видимо се до године .

  • Ovo je divna manifestacija. Hvala svima koji su pomogli da ovako nešto zaživi. Vidimo se sledeće godine

  • Prelepa manifestacija!!! Ovo je prosto neverovatno … gledati ovo je prelepo … prosto sam ponosna sto sam poreklom lukovka!!! Sve cestitke!!! Bravo!!! Vidimo se do godine!!!

  • Svaka cast lukovci,pozdrav i vidimo se iduce godine . . .

  • Bio sam i lepo se proveo. Odusevili su me ljubazni domacini. Za narednu godinu samo da pripreme nekoliko livada za parking automobila.

  • Nije li pobedi zivic iz gusevca?

  • A ja bio dezurni.Sledece godine obavezno dolazim!

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *