Search
Close this search box.
VERNICI IZ CELE SRBIJE U PIRKOVCU
Broj pregleda

Manastirska slava – Sv. Arhangela Gavrila

Podeli sa prijateljima:

Svečanom liturgijom, uz učešće velikog broja vernika iz cele Srbije, sveštenstva i monaštva, koju je predvodio Vladika Jovan Niški u četvrtak, na dan Sv. arhangela Gavrila obeležena je manastirska slava Svetog Arhangela Gavrila, jedinog manastira u svrljiškoj opštini, smeštenog između svrljiških sela Popšice i Pirkovca.

Sv.-Arhangel-Gavrilo---Vladika-Jovan

Više stotina vernika iz svrljiškog, niškog, aleksinačkog, knjaževačkog kraja, kao i iz Beograda i Srema, proslavili su danas hramovnu slavu manastira Sveti Arhangel Gavrilo u svrljiškom selu Pirkovac.

Oko-crkve

Liturgiju u Svetom Arhangelu služili su Vladika Jovan i veći broj monaha i sveštenika.

Milija-Miletic---predsednik-opstine-Svrljig

U ime Opštine Svrljig Vladiki Jovanu, starešini manastira Sv. Arahangel, svešteniku Varnavi i prisutnim vernicima, praznik je čestitao predsednik Milija Miletić.

Crkveni oci i vekiodsotojnici, vladiko Jovane i oče Varnava, čast mi je i zadovoljstvo, što danas ovde na ovom mestu, u ovom malom raju, na teritoriji opštine Svrljig, mogu sve da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu. Svim žiteljima koji žive na selu i od sela želim da ova godina bude rodna i blagorodna i da im se sve želje ostvare i Bog da zdravlja, rekao je predsednik Opštine Milija Miletić.

Manastir

Domaćini manastirske slave jeromonah Varnava, iguman manastira, ugostio je sve vernike i goste. Narodno veselje uveličali su Folklorna sekcija koja radi pri Centru za turizam, kulturu i sport Opštine Svrljig i Narodni trubački orkestar “Dar-Mar”.

Manastir Sv. Arhangela Gavrila, podignut je u doba Nemanjića, i nekoliko puta je spaljivan i obnavljan. Poslednja obnova ckrve i manastira otpočela je 2002. godine dolaskom sadašnjeg igumana manastira Varnave, na čelo bratstva i sestrinstva ovog manastira.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano