ČUVANJE TRADICIJE

Svrljiški gajdaši na seminaru gajdaša u Zaječaru

Broj pregleda

Centar za turizam, kulturu i sport Svrljig, u cilju očuvanja i negovanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, od kojih je jedno i gajde kao tradicionalno nacionalni instrument, na seminar u Zaječaru poslao je dva mlada gajdaša Jovana i Aleksandra Jovanovića, stoji na zvaničnom sajtu Centra.

gajde
Najmlađi gajdaši iz svrljiškog kraja učestvovaće od 24. do 28. jula. na seminaru koji se održava u Zaječaru, u organizaciji Centra kulture grada Zaječara.

Predavači na seminaru gajdaša su Bokan Stanković i Slobodan D. Gale.

Jovan i Aleksandar Jovanović u okviru boravka u Zaječaru učestvuju i na manifestaciji Sabor frulaša u Grljanu. Oni će takođe učestvovati na sedmom Saboru gajdaša balkanskih zemalja koji se održava 2. avgusta u Svrljigu.

Pročitajte i

Arhivska fotografija, Sabor gajdaša, foto: M. Miladinović

Danas se održava Sabor gajdaša u Svrljigu

U Svrljigu se danas održava 12. “Sabor gajdaša balkanskih zemalja“, u sklopu 13. “Belmužijade“. Kao i na prethodnim, i na ovogodišnjem „Saboru gajdaša balkanskih zemalja“

Preminuo gajdaš Miodrag Simić

Miodrag Mija Simić legendarni gajdaš svrljiške opštine, čuvar kulture i tradicije i izvornog melosa, prvak balkana u takmičenju na gajdama preminuo je prošle nedelje. Miodrag Simić

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.