Radna disciplina u Javnim preduzećima

DOMAĆINSKI

Predsednik opštine Milija Miletić održao je danas redovni mesečni sastanak sa predstavnicima javnih preduzeća i ustanova – korisnika budžetskih sredstava.  Predstavnici-Javnih-ustanova Opšti zaključak  je da se u svim firmama radi shodno planovima i programima i da se uglavnom realizuju svi dogovreni zadaci.

Ovom prilikom posebno smo insistirali na radnoj disciplini i domaćinskom poslovanju, naročito u oblasti finasija, a u svetlu najnovijih mera, uredbi i zahteva Vlade Srbije. Lokalna samouprava je servis građana, i postoji zbog njih, i prvenstveno naši ljudi moraju da budu radno discplinovani i primer ostalima. U tom smislu uveli smo striktno poštovanje radnog vremena, a plata će se primati prema odnosu na poslu, ali i prema urednom dolasku na posao, izjavio je Milija Miletić.

Ovaj sistem biće primenje i kod svih korisnika budžetskih sredstava. Uz to primeniće se maksimalna racionalizacija u trošenju sredstava jer će mnoga davanja iz Republike biti uskraćena, rečeno je na današnjem sastanku.

Mi smo na neki način i očekivali tako nešto, zbog sveopšte teške situacije u Republici, te smo za naše kapitalne projekte obezbedili sredstva u prethodnom periodu i biće nam lakše i zbog činjenice da Opština nema nikakvih dugovanja i obaveza prema trećim licima ili bankama, kad je reč o kreditima, naglasio je predesdnik Miletić posle sastanka.

Pouke radi, na sastanku je iznešen primer slučaja u vrtiću Poletarac kada jedna finasijska transakcija nije urađena u skladu sa propisima pa je maltene došlo do blokiranja transfernih sredstava, što praktično blokira rad i svih korisnika.

Da se takav slučaj ne bi ponovio apeluje se na internu kontrolu, ali istovremeno je načelnik lokalne samouprave Zdravko Krstić zadužen i ovlašćen da sankcioniše neurednost i neažurnost odgovornih u javnim preduzećima i ustanovama pa i u samoj opštinskoj upravi, podnošenjem prekršajnih prijava.

Uredno vodosnabdevanje

Ono što je bitno istaći sa ovog sastanka je zaključak da je vodosnabdevanje trenutno uredno, da je izdašnost izvorišta 50-60 litara u sekundi, što je dvostruko u odnosu na potrebe i da se ne očekuje da u toku leta bude nestašica i isključenja. Značajno je da se užurbano vrše pripreme za početak saniranja udarnih rupa na bivšim regionalnim, sada loklanim i ostalim putnim pravcima i prilazima, da su izvršene sve pripreme za realizaciju akcije Dinar za tri dinara gde opština u projektima mesnih zajednica učestvuje sa tri četvrtine i što se u dosadašnjoj praksi pokazalo delotvornim za brže rešavanje infrastrukturnih projekata u selima.

Najzad treba istaći da je načelnica Sektora za finasije Marina Savić, upoznala prisutne da se izvršenje budžeta odvija prema planu i da je na zavidnoj visini, kao i prošle godine, da su rezultati eksterne revizije poslovanja veoma pozitivni i da je angažovan interni revizor kako bi se preventivno delovalo na finasijsku disciplinu u Opštini i kod svih korisnika budžetskih sredstava, što u suštini ukazuje na domaćinsko poslovanje.

Povezano

2 Komentari

  • Predlazem da prvo krenete iz svoje avlije.
    U OU u Svrljigu ima mali milion nepravilnosti sto se tice rada zaposlenih a posebna je prica o tome kad su tu,na radnom mestu.
    Procesljajte najpre posebne odseke u ruzicastoj zgradi i dajte primer ostalima.

  • Predlazem da se prvo proceslja poreska uprava jer tu ima najvise nepravilnosti.Kad se sve proceslja bice jos kandidata za bajbok

Komentar

Your email address will not be published.