1700 GODINA MILANSKOG EDIKTA
Broj pregleda
[post-views]

Sveti Car Konstantin i carica Jelena

Danas je hrišćanski praznik Sveti Car Konstantin i carica Jelena. Današnji praznik proslavljen je u hramu Car Konstantin i Carica Jelena u Svrljigu i Manojlici .

SV-Car-Konstantin-i-carica-JelenaCrkva je ovaj rimski, carski par, proglasila svecima, jer je Car Konstantin Veliki Milanskim ediktom 313. dao hrišćanima slobodu vere i okončao njihov progon. Hrišćanskoj crkvi, u kojoj je počeo da traži oslonac, dao je mnoge privilegije i na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. pomogao je u borbi protiv arijevske jeresi.

Tim povodom u svrljiškom Hramu služena je jutarnja liturgija a potom nošena litija oko crkve. U Svrljigu ali i u Manojlici obeležavanju današnjeg praznika prisustvovalo je više stotina pravoslavnih vernika, što na liturgijama, sečenju slavskog kolača, što na slavlju u porti.

ManojlicaMesta proslave, obišao je u ime opštinske vlasti, predsednik Milija Miletić, a u Manojlici je prisustvovao i predstavnik Direkcije za izgradnju Svrljiga, Dobrivoje Stojanović.

Svečanost u manojličkom Hramu uveličao je i liturgiju služio Jeromonah Varnava, Starešina manastira u Pirkovcu.

Hram Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene u Manojlici: 
Na mestu zvanom Zajednica, oko 1,5 km istočno od Manojlice, kraj rečice,a u podnožju šumovitog uzvišenja, smešten je, u prelepom ambijentu, Hram Sv. Cara Konstantina i carice Jelene. U ograđenoj porti mnogo zelenila i starih hrastova i borova. Hram je većih dimenzija. Poseduje veliku polukružnu apsidu, koja se pruža po čitavoj širini i visini hrama.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

3 Komentara

  • oni nisu bili carski par nego mu je carica jelena majka

  • Dali pleme Manojlovica na prostoru Balkana ime veze sa selom i naseljenicima u Manojlici?

  • Zahvaljujem

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *