Kod Niševca

Timacum Maius kao turistička atrakcija

Broj pregleda

Ogroman potencijal u turizmu nalazi se kod Niševca nadomak Svrljiga, na mestu gde su pronađeni ostaci velike rimske aglomeracije za koju se sumnja da je Timacum Maius (Timakum Majus). 

Timacum-Maius---Nisevac---SvrljigNaime u Svrljigu se nekada davno nalazila prva stanica na rimskom putu od Naisusa, odnosno Niša prema Dunavu, tj. Trajanovoj koloniji Racijariji kod današnjeg Arčara u Bugarskoj.

S toga, već pet godina zaredom Balkanološki institut SANU sprovodi projekat Arheoloških istraživanja lokaliteta na prostoru Svrljiga iz vremena protoistorije i rane istorije. Značajno je istaći da su do sada otkrivena dva značajna objekta sa hipokaustnim sistemom grejanja, ostaci intraurbane komunikacije i kanala za odvođenje atmosferskih voda. Otkriven je veliki broj pokretnih arheoloških nalaza od kojih su pojedini veoma retki i luksuzni.

Timacum-Maius---Nisevac---Svrljig

Hronološki, rimsko naselje nastaje krajem 1. veka posle Hrista i traje sve kraja antike. Jedan od navedena dva objekta predstavlja kupatilo ili terme. Geofizičkim istraživanjima utvrđene su razmere lokaliteta, prisustvo brojnih objekata i svedočanstva o urbanizaciji.

Objekat је bio u upоtrеbi svе dо gоtsкih nајеzdа, кrајеm IV vека, каdа је nајvеrоvаtniје i uništеn. Pо svој prilici rаdi sе о Тimаcum Маius-u, prvој stаnici оd Nišа ка Dunаvu. Prоnаđen je оbјекаt sа zidnim i pоdnim grејаnjеm, оtкrivеnо је lоžištе i „tubuli“, кеrаmičке cеvi које su sprоvоdilе tоpао vаzduh оd lоžištа iz каnаlа u pоdnicu i zidоvе оbјекtа i još dosta zanimljivog iz tog perioda.

Јоš јеdаn nаlаz, pо rеčimа аrhеоlоgа, zаslužuје pаžnju. Nеdаlеко оd pоmеnutоg оbјекtа оtкrivеni su оstаci dоbrо оčuvаnоg аntičкоg putа sа mаsivnim каmеnim ivičnjаcimа, којi prоlаzi кrоz lокаlitеt i којi је dео stаrоg itinеrаrsкоg putа Nаissus – Rаtiаriа, којi је pоvеzivао cеntrаlnоbаlкаnsке оblаsti rimsкоg Nаissus-а sа Pоdunаvljеm.

11

Povodom toga nedavno je iz štampe izašla monografija pod naslovom: La région de Svrljig en Serbie orientale – préhistoire, antiquité et moyen âge / Svrljiška oblast u praistoriji, antici srednjem veku, autora dr Vladimira P. Petrovića, naučnog saradnika Balkanološkog instituta SANU, mr Vojislava Filipovića, istraživača saradnika Arheološkog instituta u Beogradu i profesora Slaviše Milivojevića, upravnika Zavičajne muzejske zbirke u Svrljigu. Monografija je prezentovana javnosti na Francuskom institutu u Beogradu.

Važno je spomenuti da se radi o prvoj monografiji ovakvoga sadržaja koja je osim domaćoj publici namenjena i inostranoj naučnoj javnosti i koja je već našla svoje mesto u najvažnijim evropskim bibliotekama i univerzitetima.

Svrljigu je ovo šansa da Timacum Maius promoviše kao turistički potencijal juga Srbije.

Delovi teksta preuzeti sa sajta Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig i  Rts-a

Pročitajte i

Od 9 do 14h pojedina sela bez struje

Kako namje saopšteno iz Elektrodistribucije Svrljig, zbog radova na seči rastinja u zoni dalekovoda bez struje će ostati pojedina sela.  Naime, radovi se izvode u

APEL ZA ŠTEDNJU VODE ZA PIĆE

Zbog svakodnevnog smanjenja izdašnosti izvorišta i pojave nestašice vode za piće u višim delovima Svrljiga, molimo građane da vodu iz vodovoda koriste namenski odnosno samo

Hram Sv. Ilija, selo Niševac, foto: Svrljiške novine

Sveti Ilija proslavljen u Niševcu

Danas je obeležen veliki hrišćanski praznik Sveti Ilija. Svrljižani i meštani Niševca ovaj dan proslavili su na dostojanstven način, po svim crkvenim običajima u obnovljenom

1 Komentar

  • Veoma lepa prezentacia. Cestitke

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *