Nada u turizmu
Broj pregleda

Nemci istražuju svrljiške pećine

Istraživački tim speleologa nemačke kompanije Cave base ispitivao je reon kod Periša i Pandirala.

pecina

U organizicaiji Centra za turizam, kulturu i sport i opštine Svrljig, svrljišku opštinu posetili su predstavnici nemačka kompanija Cave base koja se bavi ispitivanjem pećinskih sistema. Rukovodioci projekta Deni Bajat i Darko Petrović, u pratnji vodiča Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig, obišli su selo Periš, vrelo i Pandiralo.

6376_1132590356549_7018833_nOni su u ponedeljak ispitivali turističke potencijale i mogućnost speleo ronjenja, ali zbog visokog vodostaja akcija istraživanja je odložena.

Ovo je zaista neverovatno. Nigde nisam video ovako nešto i žao mi je što ne možemo sada otpočeti projekat, rekao je Deni Bajat.

U Srbiji, severno od Niša na prostoru Kalafata i Svrljiških planina nalazi se značajan speleološki potencijal. Bogatstvo pećinskog nakita, tragova pećinskog čoveka, ali i biospeleološkog potencijala, večiti su izazovi za speleologe, biospeleologe, ali i ljubitelje istraživanja pećina. Istraživanje pećina spada u red ekstremnih sportova, interesantan je i za brojne strane kompanije ali i  za članove Safari kluba iz Niša koji učestvuju na ovom projektu sa kompanijom Cave base iz Nemačke.

Potrebno je da ove ogromne prirodne i turističke potencijale izvučemo iz anonimnosti i da ih prezentujemo turstima širom sveta, rekao je Darko Petrović.

Inače, Cave base je kompanija koja se bavi spelеo ronjenjem i istraživanjem netaknute prirode.

Izvor: kcsvrljig.rs

 

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

1 Komentara

  • Лепо је речено компанија која се бави истраживанјем нетакнуте природе,а после нје долази нека друга страна компанија која ће отети ове наше изворе воде и на нјима профитирати.

    1
    1

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *