Search
Close this search box.
Danas sud, sutra?
Broj pregleda

Gase sudsku jedinicu u Svrljigu?

Podeli sa prijateljima:

Kako nezvanično saznajemo, posle nove godine moguće je ukidanje sudske jedinice u Svrljigu i uvođenje sudećih dana.

Sud Svrljig

Naime, po novim kriterijumima za pravljenje nove pravosudne mreže, sva područja na kojima živi između 20.000 i 50.000 stanovnika imaće sud, dok će ova ustanova biti delimično uskraćena područjima koja neispunjavaju ove kriterijume. Po zadnjem popisu u Svrljigu živi 14.424 stanovnika, što dovodi u pitanje opstanak sudske jedinice.

Ukoliko bi se ukinula sudska jedinica, građani bi se našli u neravnopravnom položaju sa stanovnicima većih gradova. U Svrljigu bi se za suđenje i sprovođenje sudskih postupaka uvele nove mere, takozvani sudeći dani. Ova vest uzburkala je širu javnost ali posebno se odrazila na žitelje svrljiške opštine, pogotovu na one koji su udaljeni kilometrima od Svrljiga.

Ukinuti sudsku jedinicu ukidate pravo Svrljižanima da normalno funkcionišu i žive kao ostali građani u ostalim gradovima. Smatram da bi takva odluka bila pogubna po našu opštinu jer dovodi u pitanje i ostale državne institucije, kaže zabrinuta šezdesetogodišnja T.K. iz Svrljiga.

Milica Vučković portparol Ministarstvo pravde za Svrljiške novine kaže da je radna grupa za sada samo dala ovakav predlog za pravljenje nove pravosudne mreže što znači da je to nešto što tek treba da bude detaljnije razmatrano od strane Ministarstva pravde, Sekretarijata Zakonodavstva i Vlade Republike Srbije, što konkretno znači da ta procedura može da potraje a takođe ne mora biti konačna.

Opštinska vlast je u par navrata pokušala apelima i molbama da sačuva svrljišku jedinicu suda, pa čak da je i proširi kao što je to nekada bilo Opštinski sud.

Inače, posle reorganizacije, u Svrljigu je ostalo samo jedno odeljenje ove ustanove koje raspolaže sa pisarnicom i jednim sudijom, dok su skoro svi poslovi preneti u Osnovni sud u Nišu.

Imajući u vidu da naša opština ima 39 seoska naselja, od kojih su neka udaljena čak i do 30 kilometara od Svrljiga, svakodnevni odlazak u Niš bio bi blago rečeno preskup za žitelje ove opštine.

7 Komentara

  1. Tooo VELIKE stranke nase, tako unapredite nas grad, spasonose nase!!!!
    Ovi zuti desetkovase taj sud, ovi sada proevropejski radikali se bore da ga ugase nacisto, tako spasioci Svrljiga, samo tako!!! Ugasite i policijsku stanicu (vandali “renoviraju” park pet puta njima ispred nosa oni nista), ugasite i vatrogasce, ugasite i dom zdravlja, ma sve nam ugasite, skole takodje preselite u Nis (ionako se tu guraju od vajkada ljudi sa strane a ne nasa svrljiska deca)!!! Unapredite nam varosicu, pomognite ovaj narod, napacen, osiromasen, omalovazen…

  2. Male sredine kao sto je Svrljig vlast gleda da sto vise unazadi a ne da unaprede kao sto se pricaju po medijima.Sto se konkretno suda tice i treba da ga zatvore jer je to utociste demokratske stranke.Do pre 2-3 godine obezbedjenje nije bilo pa se nije desilo nista spektakularno a sada imamo slucaj da su primljena 4 zutaca kao da obezbedjuju sud u Strazburu!?Ulica ih je uvela u institucije i na ulici ce zavrsiti gde su i poceli.

    1. Ja ti, druže Miloše, najiskrenije želim da taj sud u Strazburu nekad i posetiš, možda proširiš svoje vidike. Zadnjicu, iz tog istog Svrljiga, pomerio nisi.

      1. Da ste vi zuti jos uvek na vlasti svi gradjani Srbije bi posetili Strazbur jer od strane vas su im bila ugrozena sva ljudska prava.Poljubis me u zadnjicu zutokljuncino prokleta!

        1. Ne treba biti obojen za prepoznavanje svinjarija o kojima ti pričaš, pa ni žuto. Kakva, bre, ljudska prava? Sad su nam, vidim, na zavidnom nivou

          1. Najveca svinjarija je DS!Sad se i nesto radi za razliku od vladavine zutog preduzeca!Svrljig je malo mesto i svi dobro znamo ko je i kako zaposljen u ustanovama koje su na budzetu.To ste radili vi to radi i Milija ali ako tako nastavi procice i on kao demokratska stranka.

  3. Smatram da nije na mestu komentar Milosa, jer sticajem okolnosti cuo sam ko tamo radi, nisu svi iz DS-a. Ima koliko znam samo dvojica koji su body guard, a ukidati sud nema smilsa. Moja ujna je bila tamo jednom svedok i prema njoj su bili korektni svi tamo.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano